mandag, september 27, 2021

Kinaputten som har tatt pusten fra oss

Mest lest nå

Jeg, Linda Nordskog, er pedagog, gestaltterapeut og mental trener. Jeg vet at ord er som frø, og at ord kan virke på måter som kan skape noe nytt. Når en klient eller en gruppe har det virkelig vondt og lider…  er nede i en bølgedal der det er lite energi, håpløst, vanskelig og det er som en stanger hodet i veggen hele tiden, da sier jeg at en er i “helvete”. Når dette bekreftes med alle de kriteriene jeg har for å være på dette stedet i en prosess, så ser det ut til å virke på drivkraften til å komme seg ut av dette, og til et sted med mer klarhet, energi og samlet kraft og ervervet visdom. 

Kinaputten, Covid19, har skapt kaos og det kan sammenlignes med et psykologisk helvete. Viruset har snudd opp ned på alt, stengt ned, isolert oss og flere av oss har fått fnatt og er i alarmberedskap. Den har til og med gjort oss til uvenner. Vennskapsbånd har røket, og gamle venner ringer ikke til hverandre lenger. Trusler og aggresjon kommer inn gjennom telefoner og computere. Øyner møtes, med eller uten munnbind. Massiv kommunikasjon strømmer mellom de som møter andres, enten anerkjennende eller med hat, skam og skyld.  


For å slippe skammen lånes munnbind bort til den som ikke har, selv om de er brukt. Eller gamle munnbind brukes om igjen. Det er to grupper, og den ene har munnbind på og de som er mest ekstreme har de på overalt, mens den andre gruppens ytterkant nekter å bruke munnbind. 

Østlig medisin involverer pusten som essensiell for god helse. Ironisk nok er Covid19 aggressiv mot pusten og lungene til de som blir syke av viruset. Dette viruset har skapt stress og angst for hele befolkningen, enten de frykter sykdommen i seg selv eller de indirekte følgene av alle restriksjoner, nedstengninger og konkurser. 

En lege fra østen kan sjekke hvordan du puster, og ut i fra det si noe om hvordan du lever. Oppmerksomhet på pusten din kan hjelpe deg med stress. Og det er viktig å leve i en avslappet modus i kropp og sinn til tross for problemer. Derfor vil jeg anbefale deg å finne kunnskap, gestaltterapi, yoga, meditasjon, hypnoterapi eller andre varhetsøvelser for mer oppmerksomhet og opptrening av din pust. Kroppsfunksjonen åndedrettet er kan styres med vilje og den går ellers automatisk eller autonomt (ikke viljestyrt). Derfor har du et stort potensiale til å videreutvikle pusten din, og langt på vei eliminere stress. Dr. Bruce Lipton mener at nærmere 95% av alle sykdommer skyldes stress. 

Stress er den røde tråden for helhetsklinikken jeg jobber i, Bergen Helhetsklinikk. Vi vet det vi vet, og det er en kunnskap om sammenhengen mellom alt som skjer i “colon, body & mind”. For å bygge opp immunforsvar og helse er det nødvendig å rense gift og betennelse i alle disse aspektene, for så å bygge opp med tilsvarende sterkt og optimalt stoff. Dette gjelder tanker, mindset, minner, følelser, emosjoner, spenninger, pust, muskler, fordøyelse, tarmhelse og kosthold. Hjelpen, mulighetene for å gjøre ting selv, eller å få hjelp er alle sitt ansvar og frihet å ta vare på, forebygge og optimalisere egen helse og sitt liv. For noen er dette provoserende, og det er rart, for alt er egentlig ting som er gratis og noe vi kan gjøre selv. Mange ønsker hjelp og derfor står vi til disposisjon, og vi trener opp våre klienter til å fortsette og gjøre de gode tingene for seg og sine resten av livet sitt. 

Mange er også i en balanse der en tenker klart på hele bildet. Hvor du er på skalaen kan du kjenne på i forhold til om du er rasjonell eller opprørt og emosjonell. Om du er redd og sint for noe så er det fordi du bryr deg, og det er normalt og bra. Om du er mer rolig og kan se sannhet og viktige poeng i begge grupperinger, og har en ro uten frykt, vil jeg si det er en god balanse. Ekte engasjement på toppen av balanse er fantastisk, for vi må aldri gi opp meningen. Vi skal både overleve, leve og fortsette og leve, helst mer i takt med våre grunnleggende behov som er de som gir oss ro, glede og takknemlighet. 

Det er en ny tid med nye endringer som gir nye muligheter om vi ønsker. Alle er redde for noe, selv om det er med ulike perspektiv, og alle bryr seg virkelig nå, med ulike fokus. Det er en polarisering og to tydelige grupper som er uenige om Koronaen. Dette er åpenbare og klare fenomen og der vi er i vår gruppeprosess akkurat nå, er at det ikke er tid og rom til å lytte og forstå hva det er av viktighet og sannhet i begge leirer. 

Hva om vi bygger en bro og frakter det av verdi og viktighet fra det som er behovet til folk, over til de som bestemmer og som kan oppfylle dette? 

Da ville det bli mer ro og et konstruktivt samarbeid der vi stod sammen. Og sammen blir vi sterke. Dette er et motto vi bruker på min fantastiske arbeidsplass Bergen Helhetsklinikk, som samler og vi-er oss, bygger tillit og forpliktelse slik at vi kan være det høytpresterende teamet vi ønsker. 

På samme måte kan et land i krise samle seg og stå sammen. Da består grunnmuren av tillit, og den skapes gjennom aksept og respekt for at vi har ulike situasjoner, perspektiv, fokus og reaksjonsmåter. Tillit skaper trygghet, og vi trenger ikke å være så redde for noe eller noen. Det er viktig med ro i kropp og sinn for å opprettholde balanse og et sterkt immunforsvar, noe som er et viktig ansvar vi har selv. Vi kan trøste oss selv, hverandre og hjelpe til, i stedet for det som skjer nå når to grupper eller motpoler krangler om å ha rett, samt truer på liv og helse. Dette er paradokser, men så er vi jo også klodens mest paradoksale vesener. 

Om denne teksten hadde klart å samle noen til å balansere seg mer med rom for både / og av det som blir sagt, så hadde det sikret oss alle, og klarnet et tydelig krav til styresmaktene om våre behov. Det hadde blitt lettere å styre oss, og det hadde blitt lettere å blitt styrt med restriksjoner. 

Jeg heier på deg, 

Linda Nordskog 

Linda Nordskog 

Linda Nordskog jobber for tiden som prosjektansvarlig for forskningsprosjektene «Ny behandling for livsstilssykdommer» og «Ny protokoll for relasjonsterapi». Hun har utviklet helse og livsstilskonseptet Bergen Helhetsklinikk As. Her er hun medeier og jobber som psykoterapeut og mental trener, der hun tilbyr hypnoterapi, gestaltterapi og mental trening. Via mentora tilbyr hun onlinekurs og verktøy for mer glede og livskvalitet. Hun har også skrevet boken «Slik vokser du – Bli deg selv», og utviklet onlinekursene «Mester i eget liv» og «Mot».

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
213FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter