Hjem Dyr Kjæledyr-boom gir flere skader

Kjæledyr-boom gir flere skader

Flere skader på kjæledyr og uansvarlige oppdrettere skaper bekymring. – Du bør tenke over om en hund faktisk passer inn i hverdagen din, sier skadeforebygger.

Nordmenn handlet kjæledyr som aldri før under pandemien, noe som har resultert i en tydelig økning i pågangen hos forsikringsselskaper som tilbyr husdyrforsikringer.

Tall fra Finans Norge viser at antall forsikrede kjæledyr hos forsikringsselskapene som er medlem hos Finans Norge har økt med 12 prosent fra i fjor, til nå i år. 

Antall veterinærbesøk øker

Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, ser en trend hvor antall besøk hos dyrlegen med hund og katt øker: Det har hittil i år resultert i over 16 000 skader, til en samlet erstatning på over 82 millioner kroner. I 2019 ble det registrert nær 8600 skader, og i fjor 11 500 skader.

– Det er flere faktorer som spiller inn på skadestatistikken, men det er klart at den store kjæledyrsboomen under pandemien gir flere skadesaker med dyr, spesielt hunder, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

Tall fra Norsk Kennel Klubb viser at det ble registrert 29 260 nye hunder løpet av 2020, en økning på 2507 hunder fra året før. Det meldes samtidig om en tendens av useriøse aktører innenfor avl og oppdrett.

– Vi ser også en økning i saker hvor dyret har dødd. Dette kan være et øyeblikksbilde, men det kan også ha sammenheng med dårlig avl, og at veterinærer får henvendelser om avlivning uten at det feiler dyret noe. Det kan tyde på at noen kjøpte kjæledyr under pandemien uten å tenke forbi hjemmekontor og stengte landegrenser, sier Nielsen.

Skadeforebyggeren anbefaler folk å vurdere grundig hvorvidt en hund eller katt passer inn i hverdagen.

Hundeavl på ville veier

Veterinær Trude Mostue er bekymret over utviklingen rundt uansvarlige oppdrettere og valpeformidlere som er ute etter å tjene raske penger.

– Den store etterspørselen har ført til et avlsmarked på ville veier, der blandingshunder selges for store summer uten rettmessig dokumentasjon. Uten kontroll kan dyrene potensielt bli veldig syke, sier Mostue.

Veterinæren påpeker viktigheten av å ta ansvar som kjøper. Det å finne en seriøs oppdretter, samt spørre etter helsestatus og tilstand på rasen, er helt avgjørende. Hun mener også forståelsen av de ulike rasegruppene og hvordan de passer inn i livssituasjonen til kjøper er viktig å sette seg inn i.

– Velg dyr og rase til situasjonen din. Har du eksempelvis nok plass hjemme, eller nok tid til oppfølging, tur og trening? Ta deg tid til å finne dyret som passer, og ikke bare på kort sikt. Og finn en oppdretter som har hundens beste i tankene, råder veterinæren.

Tips til hundekjøpet

  • Tenk over om en hund (eller en katt) faktisk passer inn i hverdagen din
  • Finn en rase som passer din livsstil
  • Når du har valgt rase, gjør grundige undersøkelser relatert til dyrets helse, avlsbakgrunn og gemytt, og finn seriøse oppdrettere
  • På www.kjopehund.no kan man lese seg opp på ulike raser, og lære hvordan man går frem for å skaffe seg hund på riktig måte.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com