torsdag, april 9, 2020

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

Mest lest nå

Artikkelen fortsetter etter annonsen

«Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen…»

Slik starter innlegget til Alison Wright. Småbarnsmoren har skrevet en tankevekkende tekst om hvordan dagens travle samfunn ikke lenger har tid til storfamilien.

I artikkelen som i disse dager går viralt forteller hun om en nylig opplevelse hun hadde da hun dro i bursdagsbesøk til sin 90-år gamle bestemor.

Kjære travle mennesker

«Fra barndommen min har jeg mange gode minner fra tiden jeg brukte med hele familien min. Det var så viktig for tidligere generasjoner å bruke tid, prate, med familiemedlemmer. Å treffe barna, de eldre, ja bare det å finne på kjekke ting sammen med alle i familien. Det var ikke noe man var nødt til å planlegge, det var bare slik. Man brukte tid sammen. På lørdagene samlet alle seg hos tanten min. Vi hadde alltid med oss potetsalat. Onkel laget kylling.

Nylig feiret familien min min bestemors 90-årsdag. Familie fra langt borte reiste til min lille hjembygd for å besøke henne. Det var første gang på mange år at jeg traff mange av familiemedlemmene som kom denne dagen. Tanten min kunne ikke slutte med å bemerke hvor mye hun savnet alle sammen, og at vi ikke gjør dette ofte nok. Men selv på en dag som denne var det også mange som ikke kunne komme.

Helt siden jeg var 21-år har jeg bodd mange timer fra barndomshjemmet mitt. Jeg har nok selv vært fraværende i mange familiesammenkomster. Men med denne som nå var innser jeg hvor mye jeg savner det.

Jeg merket at mange av familiemedlemmene mine var som fremmede for meg nå. Jeg kjenner dem ikke lenger. Flere ganger bet jeg meg i at jeg sa «du så sannsynligvis på Facebook at…» Jeg hadde lite å prate om. Flere var opptatt av at vi burde ha en familiereunion, hadde det ikke vært for at alle er så travel. Men noe forteller meg at menneskene fra min bestemors generasjon hadde det minst like travelt, men allikevel fant de tid til å besøke familien sin. Familie betydde noe mer den gang. Mennesker var mer opptatt av å besøke hverandre, ta hverandre i hendene og le sammen. Folk forsto på en annen måte at tiden flyr og at de du er glad i ikke vil være her for evig.

Illustrajonsfoto fra Pixabay

Familie var alt man hadde.

I dag er vi mest opptatt av karrièrer, oppdra våre egne barn, og reise bort så ofte vi kan. Den utvidede familien er ikke lenger senter, og om man hadde arrangert en familiereunion, ville svært mange ikke prioritert å komme. For uansett, vi holder jo kontakten på sosiale medier.

Men det vi ikke får er potetsalaten. Øyeblikkene med latter. Det å prate med noen om gamle barndomsminner. Vi går glipp av det.

Bruk de øyeblikkene – alle har en utløpsdato.

Jeg forlot selskapet til bestemor med en mye bedre følelse av hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Igjen fikk jeg tilbringe tid med de menneskene som faktisk bidro i oppveksten til å forme meg til den personen jeg er i dag. Jeg hadde glemt hvor godt det føltes. Jeg hadde glemt hvor mye jeg bryr meg om dem og hvor høyt de verdsetter meg.

Livet flyr avgårde og jeg håper for alle at man kan slutte å være så fokusert på sin egen travle hverdag. Inviter familie på besøk, dra på besøk. I en travel verden må vi ikke glemme tradisjonen familie og alle verdiene en stor familie kan gi oss.»

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter