Hjem Dyr Kjendishvalen Hvaldimir dukket plutselig opp i Karmsundet
Dyr

Kjendishvalen Hvaldimir dukket plutselig opp i Karmsundet

I april 2019 dukket hvithvalen Hvaldimir opp ved Rolvsøya i Finnmark. Han hadde på seg seletøy, og en fisker hoppet uti sjøen og skar det av ham. Selen den sosiale hvalen hadde på seg hadde feste for et GoPro-kamera.

Ifølge Wikipedia virket det som Hvaldimir var både tam og trent. Han har blant annet plukket opp en mobiltelefon som falt i vannet og returnert den til eieren.

Det hersket lenge tvil om Hvaldimirs opprinnelse. En periode ble den selskapssyke hvalen til og med mistenkt for å være en russisk spion. Det ville i så fall ikke være første gang Russlands marine hadde trent opp en hval til millitære formål. I etterkant har Russland innrømmet at han kommer derfra, og at det stemmer at Hvaldimir er trent. Men ikke som spion. Han ble brukt som behandlingsdyr innen terapi. Det er imidlertid ingen som har påtatt seg eierskap for Hvaldimir.

Hvalen som lenge preget bybildet i Hammerfest fikk navnet sitt etter en avstemming i regi av NRK Finnmark.

Det har vært stille om hvalen i mange år. Men nå melder Haugesunds Avis at kjendishvalen har dukket opp i Karmsundet. Han har dermed hatt seg en lang svømmetur sørover.

– Hvalen var voldsomt nysgjerrig, og stakk hodet opp da vi tok bilder av den. Det var jo en ganske spesiell opplevelse, sier en av de som har opplevd hvalen på nært hold til avisa.

Professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen, har fulgt Hvaldimir nøye, og kan nærmest bekrefte at det er kjendishvalen som er på besøk i farvannet utenfor Haugesund.

– Jeg hadde håpet at hvalen skulle snu og svømme nordover igjen. Hvithvalen er jo et dyr som hører hjemme i nord, i arktiske strøk, sier Rikardsen til avisa, og legger til at Hvaldimir ser sunn og sprek ut.

Hvaldimir er cirka 12 år gammel. Hvithvaler kan bli opp til 40 år. Selv om hvalen er søt og sosial advares det mot å bade sammen med ham eller gå for nær hvalen.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com