in ,

Kjøpe elsykkel? Like viktig å prøvekjøre den som bilen

NB: Til bruk i aktuell sak. Ikke resirkulering.... El-lastesykkel kan være en fin måte å frakte barn og varer på (Foto: NAF)

Salget av elsykler og elektriske lastesykler øker, spesielt i byene der flere ser på elsykkel som alternativ til bilen. Mange velger større lastesykler for å kunne frakte barna til og fra barnehagen. Her er det store forskjeller mellom syklene.

NAF har testkjørt ni ulike elektriske lastesykler og avdekket store forskjeller i egenskapene både når du sitter på sykkelsetet, og når du håndterer sykkelen.

– Vi har vurdert kjøreegenskapene med og uten last, trekkraft og flere andre faktorer som er viktig for daglig bruk. Det er store forskjeller på hvor stabile syklene er, og de største lastesyklene krever styrke og teknikk for å håndtere, sier senior forbrukerrådgiver i NAF, Janne Pedersen, i en pressemelding

Tungt lastet sykkel krever øvelse

Både trehjulinger, tohjulinger med kasse foran og tohjuling med lastemulighet bak, såkalt longtail, er prøvekjørt av NAF. Alle typene egner seg til å frakte varer og barn, men kjøreegenskapene varierer.

– Spesielt trehjulinger og tohjulinger med kasse foran, krever øvelse før du tar dem ut i trafikken, sier Pedersen.

– Også tohjulinger av typen longtail krever tilvenning for å manøvrere trygt. Det er også store forskjeller fra merke til merke, fordi syklene har ulik vekt og endrer egenskaper ettersom hvor tung last du har med, sier Pedersen.

Husk å prøvetrille sykkelen

Med en trehjuling blir du stødig i trafikken, men de takler ikke svinger og høy fart like godt som en tohjuling. Tohjuling med kasse foran egner seg bedre til fart og lange distanser enn trehjulingen. Dette er sykler med mye sjarm, og mange synes det er kjekt å se barna foran seg når de sykler.

– Det du må være oppmerksom på er at dette er sykler som er tunge å håndtere, spesielt når du skal trille dem. Så disse må du både prøvesykle og prøvetrille, sier Pedersen.

Krever plass å lagre

Om valget faller på en longtail bør du gjøre deg kjent med hvordan det føles å balansere sykkelen og holde eller trille den med mye last. Syklene NAF har testet endrer også egenskaper om du laster mye foran på styret, og styret kan oppleves vinglete eller skjelvende.

– Lastesykkel kan være et godt alternativ til bil, om du velger rett. Så her må man prøve seg frem til en modell som passer sitt bruk og som du lett kan håndtere både med og uten last. Tenk også på hvor stor plass du har til å lagre sykkelen. Det er kjedelig å få sykkelen stjålet om du ikke kan lagre den trygt, sier Pedersen.

Fakta: Dette er de ulike lastesyklene

Trehjulingen – tar mest plass på veien

NAF testet en trehjuling med kasse foran fra Butchers & Bicycles. Sykkelen fremstår som sikker og komfortabel for barna, og med tre hjul blir du stødig på veien. Dette er en trehjuling med krengefunksjon, og med litt øvelse klarte vi å ta ganske krappe svinger, men med en trehjuling tar du opp mye plass i sykkelfeltet.

Tohjuling med kasse foran – overraskende enkel å manøvrere

NAF testet tohjulinger fra Bullitt og fra Riese & Muller. Her får du en ganske lang sykkel med stor avstand mellom bakhjulet og forhjulet. Det er uvant å svinge, men flertallet i testpanelet opplevde tohjulingen enkel å håndtere med litt øvelse. Det er krevende med balansen akkurat idet du skal tråkke sykkelen i gang, men så oppleves den som stabil når du får satt deg i setet.

Midtail eller longtail – kjøreegenskaper som en vanlig sykkel

Vi testet seks varianter av disse lastesyklene. Riese & Muller, Veloe Multi,, Hercules, Bennoe Boost, Yuba Spice Curry og Tern.

I utgangspunktet en vanlig sykkel med solid ramme, et solid bagasjebrett bak (og kanskje foran) og med sterk motor. De likner en vanlig sykkel, og de krever mindre tilvenning og øvelse. Men med last endrer kjøreegenskapene seg, og det kan være krevende å balansere sykkelen og holde eller trille den med mye last.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Slik unngår du bunadskrisen denne våren

Her skjer ulykkene i himmelutfarten