Hjem Historier fra livet Kjøpte byste for 350 kroner på bruktsjappe – så fant hun ut den fascinerende historien om bysten

Kjøpte byste for 350 kroner på bruktsjappe – så fant hun ut den fascinerende historien om bysten

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Selv ikke kunstsamleren som kjøpte bysten ante hva hun hadde kjøpt…

Bysten som har et par hakk kostet 35 dollar, eller rundt 350 kroner. Laura Young kjøpte den på en lokal bruktbutikk i 2018. At bysten var 2000 år gammel og en gang hadde tilhørt kong Ludwig I av Bayern ante hun ingen ting om.

Verket, som opprinnelig ble identifisert av Sothebys og deretter av bayerske myndigheter, er nå utstilt på San Antonio Museum of Art (SAMA) til og med mai 2023.

Den romerske bysten som dateres fra slutten av 1. århundre f.Kr. til tidlig 1. århundre e.Kr var tidligere installert på gårdsplassen til Pompejanum, som er en kopi av en romersk villa i Pompeii bygget av kongen i den bayerske byen Aschaffenburg. Men etter andre verdenskrig forsvant den romerske bysten.

Young, som aktivt leter etter uventede eller undervurderte kunstverk og antikviteter, oppdaget den romerske bysten på gulvet under et bord i en bruktbutikk.

Etter å ha kjøpt den la hun merke til hvor gammel og slitt skulpturen så ut, og derfra begynte en flerårig reise for å finne ut nøyaktig hva det var hun hadde kjøpt.

Hun møtte eksperter ved kunsthistorisk avdeling ved University of Texas, samt flere auksjonshus. Etter at Sothebys klarte å identifisere bysten, hjalp de henne med å få kontakt med tyske myndigheter.

Foto: SAN ANTONIO MUSEUM OF ART

Skulpturen skal tilbakeføres til Tyskland, der den hører hjemme. Men delstaten Bayern gikk med på at arbeidet kunne vises på SAMA for å skape engasjement blant publikum.

– Min mann og jeg var på biltur da jeg fikk en e-post som bekreftet at hodet faktisk var gammelt romersk. Like etter det tok Sotheby’s kontakt. Det var noen måneder med intens spenning etter det, men det var bittersøtt siden jeg visste at jeg ikke kunne beholde eller selge bysten. Men jeg er uansett glad jeg fikk være en liten del av bystens lange og kompliserte historie, sier Young ifølge The Guardian.

Hvordan den romerske bysten endte opp i Texas er fortsatt et mysterium.

I januar 1944 var allierte bombefly på tokt over Aschaffenburg og Pompejanum der bysten sto ble hardt rammet. Tyske myndigheter startet en restaureringen av Pompejanum i 1960, og stedet åpnet som et museum i 1994.

Bysten forsvant imidlertid rundt krigens slutt, og det er ikke kjent hvor den har vært før den dukket opp hos Young.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com