in

Kvinne kjøpte stolen for en femtilapp i en bruktbutikk – fikk sjokk da hun oppdaget dens egentlige verdi

gammel stol
Illustrasjonsfoto fra Canva

Stolen viste seg å være et «viktig eksemplar» av Vienna Secession-møbler som ble designet av østerrikeren Koloman Moser, som hadde en betydelig innflytelse på 1900-tallets grafiske kunst før han døde i 1918.

Vi har vel alle drømt oss litt bort når vi ser populære underholdningsprogrammer på tv der folk viser frem gamle ting de har og det viser seg at de har gjort et kupp på loppemarked som viser seg å være kunstskapper.

Kvinnen som kjøpte trestolen som tidligere i år ble solgt på en auksjon gjennom auksjonshuset Swords Fine Art syntes nok stolen var fin. Men hun ble ifølge Good News Network mektig overrasket da stolen hun selv hadde kjøpt på en bruktbutikk i Brighton viste seg å være et flott eksemplar fra avantgardekusntretningen i Wien.

Sjakkbrettdesignet viste seg å være et «viktig eksempel» på Vienna Secession-møbler designet av Koloman Moser, en østerriksk kunstner som hadde en betydelig innflytelse på 1900-tallets grafiske kunst før han døde i 1918.

Alm- og kurvstolen ble tatt inn for auksjon via auksjonshuset Sworders tigligere i åt. Takstmennene opplyser at den en moderne nytolkning av en tradisjonell 1700-talls stigestol designet i 1902.

Stolens opphavsmann, Koloman Moser, som underviste ved kunstskolen i Wien designet også et bredt spekter av grafiske arbeider. Han har satt navnet sitt på alt fra frimerker til magasinvignetter, mote, glassmalerier, porselen og keramikk, blåst glass, servise, sølv og smykker, også som møbler.

At kvinnen som kjøpte stolen kom på å sjekke med en takstmann var svært heldig for henne – i løpet av de få ukene hun eide stolen steg prisen fra en femtilapp til 185.000 kroner.

Den som kjøpte stolen under auksjonen i regi av Sworder vil bringe den tilbake til Østerrike, noe auksjonsansvarlige John Black var spesielt glad for.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

10 ting du neppe visste du kunne bruke kokosolje til

Grotteklatrerne fant hunden 152 meter under bakken – nå er Abby lykkelig gjenforent med familien