fredag, februar 26, 2021

Klarer du å løse disse tre gåtene?

Mest lest nå

Disse tre nøtter du kan bryne deg på og siden utfordre venner og familie. En perfekt aktivitet å kose seg med i disse innetider. Svarene på gåtene finner du nederst på siden.

Gåte 1: Hvilken vei skal du gå?

Den første gåten er en klassiker som finnes i en rekke versjoner.


– Du er en utforsker som har gått deg vill i jungelen. Etter hvert kommer du til et veiskille. Går du den ene retningen vil du komme til en landsby full av kannibaler som vil spise deg opp. Går du den andre veien kommer du til en landsby der de innfødte er snille og greie og vil vise deg veien ut. Det er altså denne retningen du må klare å velge.

Du er avhengig av å velge riktig vei for å overleve. Foto: Pixabay

Ved veiskillet står det to personer som blokkerer her sin vei. Én er en kannibal, mens den andre er en fredelig innfødt – men du klarer ikke å se forskjell på dem. Du vet fra før at kannibaler alltid lyver og at de innfødte alltid snakker sant. Du får lov til å stille ett ja/nei spørsmål.

Hvilket spørsmål må du stille for å finne veien til den snille landsbyen?

Gåte 2: Hvilken lysbryter?

Er du like smart som Jon Nesbø? Gåte-eksperten Alex Bellos fortalte for noen år siden til The Guardian at av alle han hadde servert denne gåten til, var Nesbø den første som klarte den.

– I kjelleren på et hus er det tre identiske lysbrytere. Én av dem styrer lyset på loftet, men du vet ikke hvilken det er. Du kan skru av og på bryterne så mye du vil, men fra der du står kan du ikke se opp på loftet om lyset blir slått på.

Du får lov til å gå én tur opp på loftet, men da kan du ikke gå ned igjen. Hvordan kan du finne riktig bryter?



Foto: Pixabay

Gåte 3: Hvem eier fisken?

Dette er nok den vanskeligste av de tre gåtene, og skal være laget av selveste Albert Einstein. Han mente at kun 1 av 50 er smart nok til å løse gåten.

– Se for deg fem hus i fem ulike farger. Eierne kommer alle fra forskjellige land. Hver av dem har en foretrukken drikkevare, røyker hvert sitt merke sigarer, og har et kjæledyr. Ingen av dem drikker eller røyker det samme, og ingen har make kjæledyr.

Oppgave: Hvem eier fisken?

Du får 15 ledetråder:

 1. Briten bor i det røde huset.
 2. Svensken har en hund som kjæledyr.
 3. Dansken drikker te.
 4. Det grønne huset er like til venstre for det hvite huset.
 5. Det grønne husets eier drikker kaffe.
 6. Eieren som røyker Pall Mall aler opp fugler
 7. Eieren av det gule huset røyker Dunhill.
 8. Eieren av huset i midten drikker melk.
 9. Nordmannen bor i det første huset.
 10. Eieren som røyker Blends bor ved siden av den som har katter.
 11. Eieren som har en hest, bor ved siden av den som røyker Dunhill.
 12. Eieren som røyker Bluemasters drikker øl.
 13. Tyskeren røyker Prince.
 14. Nordmannen bor ved siden av det blå huset.
 15. Eieren som røyker Blends bor ved siden av den som drikker vann.

Klar for fasiten? Her kommer den:

Gåte 1: Hvilken vei skal du gå?

Slik kan du formulere spørsmålet for å få riktig svar: Du går bort til den ene personen og spør: «Ville du svart «ja» dersom jeg spurte om denne veien leder til den fredelige landsbyen?» Hvis han svarer ja, så er dette riktig vei, svarer han nei, velger du den andre.

Hvorfor blir det slik? Jo, hvis kannibalen står ved den riktige veien og du spurte, «Er det denne veien som leder til den fredelige landsbyen», ville han svart nei. Men når du spør som i eksempelet over, må han også lyve om hva han hadde svart! Altså blir svaret det samme uansett hvem du spør.

Gåte 2: Hvilken lysbryter?

Skru på to av lysbryterne, og vent i ca. ti minutter. Deretter slår du av den ene igjen, slik at bare én bryter er på. (For eksempel skrur du på A og B, og skrur av A igjen etter ti minutter. C har hele tiden vært slått av). Umiddelbart går du nå opp på loftet. Siden kun bryter B er på, vet du at det er denne dersom lampen lyser. Om lampen er mørk, går du bort og kjenner på pæren. Er den varm? Da har den akkurat vært på, altså er det A! Er den kald, har den ikke vært på, altså er det C.

Gåte 3: Hvem eier fisken? Svaret er tyskeren.

Del gjerne gåtene videre med venner og familie 🙂

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter