Orderud-saken er en av de mest omtalte drapssakene i Norge. Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble Kristian Magnus og Marie Orderud, samt deres datter Anne Orderud Paust, skutt og drept i kårboligen på gården Orderud i Sørum.
Sønnen Per Orderud ble sammen med hans daværende kone Veronica Orderud, Veronicas søster Kristin Kirkemo og hennes tidligere kjæreste Lars Grønnerød siktet og dømt for medvirkning til trippeldrapet.
Saken er spesiell i og med at alle fire er dømt for medvirkning, mens ingen er dømt for den faktiske drapshandlingen.
Ifølge Wikipedia var det en pågående strid mellom Kristian Orderud og Per Orderud om gården, og påtalemyndighetene hevdet at dette var motivet for trippeldrapet.
Karrierediplomaten Anne Orderud Paust ble, henholdsvis ti og ni måneder tidligere, utsatt for to attentater: I juli 1998 ble det funnet sprengstoff under hennes og ektemannen, Per Pausts bil, da den sto parkert utenfor Forsvarsdepartementet. Deretter ble det i august 1998 funnet en gassbeholder og bensinsøl utenfor parets leilighet på Skillebekk i Oslo, hvor hensikten etter all sannsynlighet har vært å sette fyr på leiligheten, og saken ble etterforsket som forsøk på mordbrann.
Både Anne Orderud Paust og hennes foreldre sa da i avhør at den pågående gårdskonflikten kunne være motiv for dette.
Hevder det var en mann og en kvinne
Se og Hør har tidligere skrevet at klarsynte Michael Winger hevder at han «ser» hvem som avfyrer skuddene på Orderud gård.
Ifølge tv-profilen, som er kjent fra blant annet Åndenes Makt, var det to gjerningspersoner som tok seg inn i kårboligen og sto bak de grusomme ugjerningene.
Da fikk han holde i en sandal som politiet antar har tilhørt Kristian Orderud.
– Å holde i en gjenstand som hadde vært til stede under en slik massakre, ga meg flere inntrykk. Det var trist og tungt. Jeg tenkte på de stakkars menneskene som hadde opplevd det, og de som satt igjen med savnet. Jeg ble både sliten og tankefull, sier Michael Winger til Se og Hør.
Winger hevder at han ved å holde i sandalen kunne kjenne avdøde Kristian Orderuds opplevelser på kroppen.
Han tror at drapene ble utført av noen Kristian Orderud kjente, og at det er en kvinne som skyter.
– Det er to personer i huset, men jeg ser kun én som gjør det. Det er en mindre dame som skyter, og en mann som står oppe. Begge skulle egentlig ha vært med på det, men jeg tror at han feiget ut, forklarer Winger.
Han beskriver kvinnen som «en kort dame med litt breie former», men vil ikke si noe om de han ser, er noen av de fire som er dømt for medvirkning til drapene.
– Han hører at noe skjer, men skjønner ikke hvor alvorlig det egentlig er. Det er ingen tvil om at det er mennesker han kjenner som kommer inn. Han blir sint og irritert over det uanmeldte besøket, men det blir raskt snudd til frykt. Angrepet skjedde fort, og så ble det helt stille, forteller Winger.
[YouPlaySinglePlayer video=»1040,4691,661089″]
En annen klarsynt hevdet hun hadde kontakt med avdød dame
– Det var forferdelig. Jeg kjente med en gang at det hadde skjedd noe grusomt der. Det var vedmodig og tøft, sier Lena til Se & Hør.
Hun hevder hun kom i kontakt med en avdød kvinne.
– Hun var veldig sjokkert over sin egen død, og det som hadde skjedd, sier Lena til bladet.
Lena understreker at hun som klarsynt ikke kan si om en person er skyldig eller uskyldig. Men hun sa ifølge Se & Hør, som retten også slo fast, at Per og Veronica Orderud var involvert. Og hun mente at drapsvåpenet var skjult under bakken, muligens i en brønn.
Til utredning i Gjenopptagelseskommisjonen
Knut Holen var en av toppsjefene i Kripos. Han fikk mye kritikk da han gikk ut og mente Viggo Kristiansen aldri burde vært dømt. Nå jobber han for å få gjenopptatt saken til Per og Veronica Orderud.
I dag jobber Knut Holen sammen med privatetterforsker Tore Sandberg for å få gjenopptatt saken til Per og Veronica Orderud.
Han har lenge hatt en uggen følelse rundt utfallet av saken. Holen sier de alltid fikk veldig utvannet informasjon på ledermøtene i Kripos.
– Vi fikk aldri vite noe detaljert informasjon om hvorfor folk var siktet og lignende. Det ville være galskap om vi ikke tenkte at, ja, slik er det. Vi gikk aldri inn og prøvde å detaljstyre noe som helst. Den reelle detaljerte informasjonen fikk aldri vi på ledermøter, forteller Knut Holen i et intervju med VG.
Motivet skal ifølge dommen ha vært en gårdstvist. Men Per Orderud var odelsgutt.
Saken er til utredning i gjenopptakelseskommisjonen.