søndag, mai 16, 2021

Klassiske «høytids»-skader blant katter og hunder

Mest lest nå

Veterinær Trude Mostue opplevde kraftig økning i pågangen fra kjæledyr som trengte veterinær-hjelp i påsken. Skarpt sollys og snoking i påskeegg var blant gjengangere.

– Påsken har vært veldig travel. Vi har hatt 30 prosent flere henvendelser sammenlignet med uken før feriedagene. Dette er ikke så rart fordi folk har hatt en isolert påske med stengte dyreklinikker over hele landet. Vi ser også en markant økning i henvendelser i år sammenlignet med fjorårets påske, sier veterinær Trude Mostue fra FirstVet i en pressemelding fra Frende forsikring.


Hun sier at de har fått inn langt flere henvendelser enn vanlig der dyrene har problemer med mage, tarm og øynene.

Katter og hunder kan fått i seg feil mat eller snoket i påskeeggene? Sjokolade i store mengder faktisk er giftig for en hund, sier Øystein Øren, produktsjef med ansvar for kjæledyr i Frende Forsikring.

Veterinær Mostue bekrefter at sjokolade er veldig giftig hvis den er mørk, og kan forårsake alvorlige sykdommer om kjæledyret får i seg for mye sett opp mot vekten sin.

– Ikke ta lett på det hvis hunden har spist sjokolade, ta kontakt med veterinær og søk råd, sier hun og legger til:

– Sjokoladespising er en vanlig henvendelse i alle høytider, men i år har det vært en av de vanligste forgiftningene vi har sett. I tillegg til spising av kakedeiger og menneskemat som kyllingbein, sier Trude Mostue. 

Problemer med mage, tarm eller øyne er typiske lidelser katter og hunder opplever på ferie.

– Nettopp derfor anbefaler jeg alltid dyreeiere om å ha et lite katte- eller hundeapotek med seg der de er. Enten det er hjemme, på hytta eller på reise andre steder. Da kan du hjelpe kjæledyret ditt med mange av de klassiske skadene, sier veterinæren.

Typiske dyresykdommer/symptomer på ferie

  • Halting etter skader på tur eller likende
  • Sår
  • Rennende øyne etter lang dag i snøen eller øyeskader etter løping i busk og kratt
  • Slapphet med ukjent opphav 
  • Diare og oppkast etter overspising, feil mat eller noe kjæledyret har funnet ute
Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter