Hjem Kjendisnytt Klaveness tilbake i FIFA : Får hint om at hun tar for mye plass

Klaveness tilbake i FIFA : Får hint om at hun tar for mye plass

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Fot et snaut år siden fikk FIFA så hatten passet av Norges fotballpresident, Lise Klaveness. Talen hennes gikk verden rundt. Nå er hun tilbake på FIFA-kongress. Her får hun hint om at hun prater for mye og at hun tar for mye plass.

Som følge av at hun modig sto opp for menneskerettigheter i det mektige internasjonale fotballforbundet (FIFA), har hun blant annet blitt tildelt Fredrikkeprisen av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Hun kritiserte at Qatar fikk fotball-VM, og tok opp både kvinner og LHBTQ-personers rett til å delta i fotballen og rettighetene til gjestearbeiderne i Qatar.

Da Klaveness ble tildelt prisen, trakk Sanitetskvinnene frem at hun som Norges første kvinnelige fotballpresident har utøvd rollen tro mot sine egne verdier og uredd tatt tabubelagte temaer inn på en av verdens største internasjonale idrettsarenaer.

– Hun har vist en pionerånd som står støtt på våre formødres skuldre. De viste også mot ved å gå først og bane vei for andre. Klaveness har ikke gått av veien for å snakke overmakt og mannemakt midt imot, sa organisasjonsleder Marit Bjørnstad.

Talen som gikk verden rundt

Hun fikk fem minutter til å tale sin og Norges sak. Hun åpnet talen med å fortelle om fotballens betydning for henne selv.

– Fotball kan inspirere til drømmer og bryte ned barrierer, men som ledere må vi gjøre det som er riktig, til de høyeste standarder, begynte hun talen med ifølge Independent som bare var ett av svært mange medier internasjonalt som viet spalteplass til den norske fotballpresidenten.

Under talen snakket Klaveness om viktige elementer hun mener ikke ble tatt hensyn til da Qatar ble tildelt mesterskapet.

– I 2010 ble verdensmesterskap tildelt på uakseptable måter og med uakseptable konsekvenser, sa hun ifølge TV 2.

Den irske frilansjournalisten Philip O-Connor som har dekket større sportsbegivenheter de siste 20 årene uttalte at «Verden holder på å lære seg navnet til Lise Klaveness, og om noen kan forandre fotballen til det bedre, så er det henne».

Motet har sin pris

Men det er ikke alle som er begeistret for Klaveness. Hun er tilbake på FIFA-kongress i Rwanda, og der kommer det klart frem at motet hennes har en pris.

VG rapporterer at hun får hint om at hun prater for mye og at hun tar for mye plass på den internasjonale fotballscenen. Og det gir ikke noen god følelse, medgir hun overfor avisa.

Hun opplever også responsen på talen hun holdt under fjorårets kongress som overveldende. Klaveness trodde nemlig ikke hun snakket til folk utenfor rommet hun befant seg i.

– Jeg var ikke forberedt på at kvinnelige sportsreportere i Sør-Amerika skulle finne seg selv i den talen, eller at homofile i Afrika skulle kjenne seg igjen, sier Klaveness til VG.

Ønsker plass i UEFA-styret

I dagene før kongressen som starter torsdag har Klaveness fylt kalenderen for å treffe en rekke fotballpresidenter. TV 2 melder at 41-åringen har intensivert valgkampen for å klare å sikre seg nok stemmer til få en plass i UEFA-styret.

Valget avgjøres 5. april på UEFA-kongressen i Portugal. Med andre ord; det er bare tid av veien for å hente nok støtte.

Men én sak som skal opp på agendaen under oppholdet i Afrika kan vise seg å gjøre valgkampen mer krevende for henne: NFF ber blant annet FIFA om å undersøke om organisasjonen har etterlevd sine egne menneskerettighetsprinsipper i forbindelse med Qatar-VM, samt om å etterforske VM-relaterte dødsfall.

Saken er viktig, men det er ikke noe som gjør det enklere for Klaveness å bli den første kvinnen i UEFA-styret.

– «Best case» er at FIFA selv forplikter seg i forkant av kongressen, så slipper de en stor debatt. De vil nok ikke ha meg på scenen, sier hun til VG.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com