Den kjente fjellklatreren Kristin Harila er sjokkert over utviklingen på Glittertind og advarer om farene ved klimaendringene.
Kristin Harila, en av verdens mest kjente fjellklatrere, har opplevd de høyeste fjellene på kloden, men det er en utvikling på hjemmebane som nå får henne til å reagere kraftig. Etter å ha sett bilder av en snøfri Glittertind, et av Norges mest ikoniske fjell, frykter Harila for fremtiden til både fjellene og klimaet vårt.
I et intervju med TV 2 deler Harila sin bekymring etter å ha sett bildet av Glittertind, som viser en topp nesten fullstendig uten snø.
– Det er grunn til bekymring så det holder, sier hun.
Fra glitrende snø til grått fjell
Glittertind, en gang kjent for sin strålende, hvite snøkappe som glitret i solen, er nå nesten ugjenkjennelig. Fjelltoppen, som har vært et ikon i Jotunheimen, har gradvis mistet sin snødekte topp gjennom de siste årene. For Harila, som selv har besteget Glittertind flere ganger, har denne utviklingen vært tydelig.
– Jeg var der i 2019, da var det fortsatt en skavl på toppen. Året etter var den mindre, og nå ser det sånn ut, sier Harila, tydelig bekymret.
Hun beskriver følelsen hun fikk da hun så det nyeste bildet:
– Uff, jeg tenker herregud, det går så fort med klimaendringene nå.
Bildet Kristin snakker om er delt av Knut Falk Qvigstad på Facebook (du kan se det nedenfor). Sammen med bildet skriver han:
«Den ikoniske snøskavlen som gjorde Glittertind til Norges høyeste topp er nå helt borte. Klimakrisen gjør Norge gråere, lavere og mindre glitrende. Det er kjipt!
Turen til Glittertind er fortsatt flott, men Jotunheimen blir ikke den samme uten skavler fonner og breer. Nå i september er breene nesten bare utgammel blåis. Denne uken har silregn og mange varmegrader tæret på dem. De neste dagene kan bli de varmeste septemberdagene som noensinne er målt i Sør Norge.
Kommende generasjoner hadde fortjent å få oppleve intakt norsk fjellnatur, inkludert skavlen på Glittertind! Nå forsvinner landemerkene i høyt tempo. Fortsetter vi som i dag vil det bare være noen smeltende gråblå rester av is igjen når barnebarna våre oppsøker Jotunheimen i 2070.»
Irreversible endringer
Klimaforsker Tore Furevik ved Nansensenteret kommenterer også den bekymringsfulle utviklingen og bekrefter at dette trolig er en irreversibel endring. Han sier at det er lite sannsynlig at skavlen på Glittertind vil bli liggende gjennom sommeren igjen, i hvert fall ikke i vår levetid.
– Dette er et globalt mønster, sier Furevik til TV 2, og peker på hvordan isbreer og snøskavler verden over smelter som følge av global oppvarming.
For Harila er dette et kjent syn. Hun forklarer at verdens klatrere har diskutert hvordan de ser effekten av klimaendringene med egne øyne.
– Vi ser konsekvensene ganske tydelig i fjellene. Ikke bare at snøen forsvinner, men også de katastrofale følgene nedover fjellsidene, sier Harila.
Harila trekker fram Himalaya som et av de mest sårbare områdene. Der kan smeltende isbreer føre til jordskred som truer hele landsbyer. Hun viser til forskere som har advart mot dette, blant annet i en artikkel i Nature. Hun forklarer at når en isbre kollapser, kan konsekvensene være fatale.
– En hel landsby kan bli knust fordi en isbre kollapser lenger opp, sier Harila.
«Det haster»
Harila oppfordrer både politikere og vanlige folk til å ta klimaendringene på alvor. Hun er klar på at store tiltak må komme fra de som har makt, men hun understreker også at enkeltpersoner må gjøre sitt.
– De som har politisk makt, må ta tydelige grep. Men vi som enkeltpersoner må også gjøre det vi kan for å redusere forbruk og få ned de totale klimautslippene. Det haster, sier hun.
Hun håper at bildet av Glittertind uten snø kan være en vekker for mange, slik det har vært for henne.
– Glittertind er et godt eksempel på hvordan klimaendringene skjer rett foran øynene våre. Det er ikke bare en sesong med lite snø, men en utvikling som har pågått i mange år, avslutter Harila.