Klør hunden din mer enn vanlig? Da kan den være allergisk mot pollen. Pollenallergi hos hunder handler nemlig mer om kløe enn om rennende nese og nysing som hos oss mennesker.
– De siste årene har vi sett at forekomsten av skademeldinger som gjelder allergi hos hunder øker. Ikke alle er klar over hvilke tegn man skal se etter eller hva som kan gjøres for å lindre hundens plager, sier Agria Dyreforsikring i en pressemelding. De gir samtidig noen nyttige tips om symptomer og behandling.
Allergityper
– Som hos oss mennesker er det ulike allergener hunder kan reagere på. Husstøvmidd er det vanligste, men hunder kan også være allergiske mot for eksempel pollen eller mot enkelte ingredienser i fôret, sier veterinær Sara Solheim.
For å finne ut om din hund er allergisk, og hva den eventuelt er allergisk mot, bør du søke hjelp av en veterinær.
Vær forberedt på at allergiutredning er en prosess som tar lang tid. Veterinæren vil utelukke andre årsaker til hundens symptomer og foreta ulike undersøkelser.
På bakgrunn av prøvesvar og hundens symptomer, stiller veterinæren diagnosen.
Dette er altså ikke ulikt prosessen vi mennesker går gjennom for å sjekke om vi er allergiske. Problemet med hunder er at de ikke kan snakke og fortelle oss om symptomer underveis.
Behandling
Allergi kan som regel ikke helbredes, bare lindres. Hvilken behandling hunden trenger kommer helt an på hva hunden er allergisk mot og hva som fungerer best for akkurat din hund.
I noen tilfeller vil det holde å vaske hunden ofte med en spesialsjampo, gi omega 3-fettsyrer eller bytte fôrtype. I andre tilfeller trengs det medisinering i form av injeksjoner eller tabletter.
– En annen behandlingsform som brukes i noen tilfeller er immunterapi/hyposensitivisering. Da fremstilles det en spesiell vaksine til den enkelte hund. Vaksinen inneholder en liten dose av de stoffene hunden er allergisk mot. Dette skal gis i et fast doseringsintervall. Målet er å gjøre hundekroppen i stand til å tolerere allergenene som den reagerer på, og på den måten redusere eller fjerne allergiplagene, forteller Solheim.
Noen ganger kan hunden trenge en kombinasjon av flere behandlingsmetoder for å holde symptomene i sjakk.
Dessverre er det også slik at noen hunder ikke blir kvitt plagene sine uansett behandlingsforsøk, men dette er heldigvis sjeldent.
Lurer du på om hunden er allergisk? Dette er vanlige symptomer:
- Klør, gnir seg inntil ting eller ruller seg uvanlig mye
- Slikker eller småbiter mer enn vanlig på poter og ben
- Får tilbakevendende ørebetennelser
- Har ofte eksem eller hudbetennelser
- Rennende øyne, rød på det hvite i øyet