Hjem Nyheter Kommentator-legenden Jon Herwig Carlsen er død

Kommentator-legenden Jon Herwig Carlsen er død

Sportskommentatoren Jon Herwig Carlsen er død, 84 år gammel.

Jon Herwig Carlsen sovnet stille inn søndag kveld. Han ble 84 år. Dette melder NRK, tv-kanalen der kommentator-legenden engasjerte det sportsinteresserte Norge i en mannsalder.

– Han døde søndag kveld etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Sammen med Kjell Kristian Rike tok Carlsen Norge gjennom skiskyting og langrenn fra starten av 1970-tallet til Kjell Kristian Rikes bortgang i 2008. Radarparet utfylte hverandre der pessimisten Rike fra sørlandet bet negler og trodde skiskytterne kom til å bomme, mens en jublende Herwig Carlsen heiet dem frem med sin ukuelige optimisme.

Carlsen er ifølge Store norske leksikon oppvokst på Kampen i Oslo. Han er utdannet lærer og norgesmester i både håndball og ishockey. Han begynte i NRK i 1967, først som trafikkmedarbeider og siden 1970-årene som sportskommentator, med langrenn og skiskyting som spesialfelt.

I 2008 fikk Jon Herwig Carlsen, ifølge sin tidligere arbeidsgiver NRK, kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats for å underholde sportsinteresserte i Norge. Han ble også tildelt Gullrutens hederspris i 2007.

Wikipedia skriver at Carlsen var ansatt i NRK mellom 1967 og 2007, og som frilanser til 2012. Carlsen kommenterte skiskyting, langrenn, skihopping, ishockey, motorsport, seiling, padling, roing, sykling og curling, og var programleder for sports- og trafikksendinger i fjernsynet.

Carlsen har også gitt ut én bok, Poeski for sportsidioter: En reise fra Val di Fiemme til Val di Fiemme (2003). Boken ble utgitt sammen med Per «Nordigarden» Nørgaard Sørensen, hans faste leverandør av limericks. Carlsen var kjent for å bryte ut i et limerick om de aktuelle sportsbegivenhetene han kommenterte.

– Han var et unikum som kommentator i NRK i rundt 50 år, sier tidligere kommentatorkollega Arne Scheie om Carlsen.

Duoen kommenterte hopp sammen på NRK i en årrekke.

– Jeg vil jo huske Jon Herwig som en fantastisk god venn og kollega. Jeg var så heldig at jeg i 12 år fikk den gleden av å kommentere hopp sammen med han. Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk lov til å reise og kommentere med Jon tror jeg er noe av det største.

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com