Nyheter Kommunen har snudd - nå får Ingebrigt (94) og...

Kommunen har snudd – nå får Ingebrigt (94) og Kåre (94) bo sammen med konene sine!

-

- Reklame -

I forrige uke kunne vi fortelle historien om Kåre Nyborg og Ingebrigt Granheim. 94-åringene som deler rom på Øverbygd sykehjem og omsorgssenter. 

Reaksjonene på saken var mange og svært kritiske. Kåre og Ingebrigt fikk nemlig ikke bo med konene sine.

Begge konene bor på Målselv syke- og aldershjem. Det var konene som havnet på sykehjem først. Kåre bodde hjemme i hans og kona Hjørdis hjem, bare en kilometer fra sykehjemmet der kona bodde. Da besøkte han henne flere ganger i uka. Det skriver Nye Troms.

Fikk ikke beskjed før i taxien

Men så ble Kåre syk og havnet på sykehuset. Da ble det bestemt at han ikke skulle flytte tilbake hjem, men på et sykehjem.

Da Kåre skulle reise fra sykehuset i april, var han helt sikker på at han skulle til Målselv sykehjem der kona bodde. Det var ikke før han satt i taxien at sjåføren fortalte han at han hadde fått beskjed om å kjøre han til et annet sykehjem.

Enorm støtte i sosiale medier

- Reklame -

Saken har skapt et voldsomt engasjement i sosiale medier. Mange har brydd seg om situasjonen til ekteparene, en av dem er Astri Pedersen som på eget initiativ opprettet Facebookgruppen «Kåre og Ingebrigt vil bo med konene på sykehjem!»

Gruppen har på raskt tid fått 2000 medlemmer.

skjermdump
Skjermdump Facebookgruppen «Kåre og Ingebrigt vil bo med kona på sykehjem!»

Astri Pedersen som driver organisasjonen «Hjerte for mennesker» forteller til Sosialnytt at hun ble forferdet da hun leste om saken.

«Jeg så denne saken i Nye Troms rett før jeg skulle legge meg. Jeg sendte mail til journalisten om hun kunne ringe meg dagen etter. Jeg sa jeg ville sette opp en støttegruppe for en slik eldreomsorg vil vi ikke ha her til lands!»

Videre forteller Pedersen at hun laget gruppa på Facebook slik at kommuneledelsen skulle få opp øynene.

«Ledelsen i kommunen vil da lese kommentarer og vil se klart at de har folket i mot seg!
Disse to mennene har kjempet i flere år om å få komme sammen med sine kjære .Bo 5 mil unna og ikke ha helse til å dra på besøk hører ikke hjemme,» sier Astri og forteller at en av sakene hun brenner for nettopp er eldreomsorg.

«Jeg er veldig opptatt av eldreomsorgen,og er veldig glad i eldre folk. Vi har så mye å takke de eldre for! Det er hva de har bygget opp,vi nyter goder av i dag. Skal dette være takken?
Nei! Om det skal! Alle har krav på et privat liv,så enerom er noe en stiller store krav til i hver enkel kommune! Er det for lite plass,så er løsningen enkel. Bygg flere sykehjem og omsorgsboliger. Ikke legg ned sykehjem. Vi trenger dem», sier hun til Sosialnytt.

Større trygghet

Astri Pedersen mener at det å få bo med sine ektefeller vil gi en stor helsegevinst for eldre.

«Det å bo med sine ektefeller gir større trygghet og gir større helsegevinst. Jeg er glad kommunen kom frem til en rimelig løsning for ekteparene. Bo under samme tak er tross alt ti ganger bedre enn å bo 5 mil unna hverandre. Nå kan de se hverandre hver dag og si God Morgen og God natt til hverandre,» sier hun til Sosialnytt.

Det løser seg

Onsdag kunne imidlertid Nye Troms dele en gladmelding om utviklingen i saken. En stue har blitt omgjort til soverom slik at ekteparene igjen får bo sammen.

Ifølge Nye Troms er det toalett og bad i gangen. Men en av de pårørende er ikke fornøyd med løsningen på sikt.

– Det er ei bedre løsning for de gamle karene, men den er ikke optimal i det hele tatt. Vi er takknemlig for løsninga, men ikke tilfreds. Det er en menneskerett med enerom, sier den pårørende til avisen.

Nils Foshaug (Ap) som er ordfører i Målselv kommune forteller til NRK at han er storfornøyd med at ekteparene nå gjenforenes.

– Vi har jobbet for å finne løsning siden i sommer. Det har tatt litt lengre tid enn ønsket. Men nå er jeg fornøyd med at vi har fått til en løsning hvor Kåre og Ingebrigt kan bo sammen med sine koner, sier han.

Så flott at kommunen fant en løsning! Om den ikke er helt optimal så er det bedre enn ingenting nå, så regner vi med at de finner en mer permanent løsning på sikt. 

Lik oss på Facebook for flere saker:

Siste nytt

Advarsel fra lege: Å ta med telefonen på toalettet kan gi hemoroider – La telefonen ligge

Uansett hva man sier, er det mange av oss som gjør det.  Vi tar telefonen med oss på toalettet. Dette...

Prinsesse Märtha Louise fyller 48 år i dag – se det nydelige bildet Kongehuset har publisert i anledning dagen

I dag fyller prinsessen 48 år.  Det har vært et år med et stort medietrykk på prinsessen vår. Da nyheten...

Her befrir brødrene en havørn som har satt seg fast i en felle – tar en uforglemmelig selfie

Brødrene Michael og Niel Fletcher var ute og gikk tur i skogen en høstdag, da de kom over en...

240 norske ungdommer synger Bohemian Rhapsody – nå går videoen viralt

Første skoledag er en stor dag, enten du begynner i førsteklasse, femteklasse, første dag på ungdomsskolen eller på videregående...

Paret har prøvd å få barn i åtte år. Men så får de en overraskende beskjed

Ashley og Tyson Gardner hadde prøvd å få barn i åtte år. De holdt nesten på å gi opp,...

Datteren kaller moren sin for «feit» – Morens tilsvar er noe alle foreldre burde få med seg

Da Allison Kimmey gikk på videregående, var hun besatt av å ha den perfekte kroppen. "Jeg begynte å utvikle en...

Populære

Du liker nok disseRELATERT
Anbefalt for deg

Neste artikkel ⬇