Hjem Nyheter Kompensasjon per ansatt: 19.000 for restaurantbransjen 840.000 for oljebransjen

Kompensasjon per ansatt: 19.000 for restaurantbransjen 840.000 for oljebransjen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Redaktør for gourmet-magasinet Apéritif og nettstedet aperitif.no, Aase E. Jacobsen, er redd for at mange medarbeidere med fagkompetanse skremmes vekk fra utelivsbransjen etter et år med Covid19-restriksjoner og nedstengning.

Jacobsen sier ifølge en pressemelding fra Ringnes at kompensasjonsordningene på langt nær strekker til. Årlig gjennomsnittskompenasjonen per sysselsatt i restaurantbransjen Oslo per 1. mars var 19.000 kroner.

– Samtidig fikk en bedrift innen oljebransjen 840.000 kroner i kompensasjon per ansatt. En kompensasjonsordning skal hjelpe en bransje å komme tilbake og ikke bare tenke på aksjonærene. Sånn det ser ut nå kan jeg ikke se hvordan bransjen skal komme tilbake hundre prosent som den var. Det kommer til å bli veldig vanskelig, sier hun når hun gjester podcasten Utetime i regi av Ringnes.

Jacobsen peker på at mens serveringsbransjen får det som nærmest er for småpenger å regne i kompensasjon for å måtte legge ned driften, får staten 6,5 milliarder mer i inntekter fordi folk holder seg hjemme og innenlands.

Savner lønnsstøtte for lærlinger

Trondheims restaurantbaron Roar Hildonen er også gjest i podcasten. Hildonen har lenge vært en pådriver for økt kompetanse innen serveringsnæringen. Han deler bekymringen for hva som vil skje med kompetansenivået og rekrutteringen til bransjen etter pandemien.

– Lærlingene burde fått lønnsstøtte, slik at de kunne fortsatt å trene. De går jo fortsatt på skole. At de blir permittert hører jo ikke hjemme noe sted. Du fortsetter jo undervisningen på skole eller universitet, sier Hildonen som legger til at vi har et samfunnsansvar for å lære opp neste generasjon kokker og servitører.

Bare på «To rom og kjøkken» har de utdannet snart femti stykker siden restauranten startet for snart seksten år siden.

– Å stoppe et år er veldig ødeleggende for hele systemet vi har bygget opp, sier utelivsgründeren fra Trondheim.

Over halvparten i fare for konkurs

Serveringsbransjen har flere ganger ropt vasko i forbindelse med kompensasjonsordninger og stenging.

I januar viste en undersøkelse Virke hadde foretatt blant sine medlemmer i serveringsbransjen at 55 prosent sto i fare for å gå konkurs.

I tillegg til store permitteringskostnader har bransjen også hatt store kostnader med tapte varelagre: Mat må kastes, og tusenvis av liter øl må destrueres.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com