Hjem Nyheter Konfiskerer 20 000 ved norske flyplasser hvert år: – Dette er strengt forbudt i innsjekket bagasje

Konfiskerer 20 000 ved norske flyplasser hvert år: – Dette er strengt forbudt i innsjekket bagasje

Det fjernes over 20 000 powerbanks i året fra innsjekket bagasje på Avinors flyplasser. Disse kan ta fyr, og er strengt forbudt i innsjekket bagasje.

Bagasjen du sjekker inn på flyplassen blir sendt til gjennomlysning via røngtenmaskiner. Her oppdages det stadig flere powerbanks, som må konfiskeres og kastes. I snitt fjernes det 60 powerbanks om dagen fra Avinors 43 flyplasser rundt om i landet.

– Powerbanks inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere, sier seniorrådgiver security i Avinor, Ole Folkestad, i en pressemelding der de oppfordrer folk til å ikke ta med disse i innsjekket baggasje.

Moderne fly kan delvis kontrollere utvikling av brann i lasterom, men det går på bekostning av annet levende i lasterommet, som hunder under dyretransport. Derfor er det ingen god ide å frakte slike batterier i lasterommet.  

– Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, presiserer Folkestad.  

Kun lov i håndbagasjen  

Folkestad forklarer at mange legger powerbanks i innsjekket bagasje for å slippe vekten i håndbagasjen.   

– Du kan kun ha med powerbanks i håndbagasjen. Skulle et batteri begynne å utvikle varme i kabinen har kabinpersonalet spesielle poser som gjør at de kan begrense en eventuell brann, sier han.   

Men også i håndbagasjen setter flyselskapene begrensning på størrelse og antall. Dette bør du sjekke med flyselskapet ditt før du pakker kofferten.  

– Vi konfiskerer dessverre mye batterier til verktøy også, da disse også inneholder litium-Ion. Det er kun tillatt med et slikt batteri hvis det står i verktøyet og verktøyet er sikret mot å starte. Normalt vil det si at det ligger i en transportkasse, legger han til.    

– Vi ønsker overhodet ikke å kaste passasjerers eiendeler, så hvis passasjeren setter seg inn i reglene på forhånd, blir dette en vinn-vinn-situasjon, avslutter han.  

Kort oppsummert: løse Litium-ion batterier kan aldri fraktes i innsjekket bagasje. De skal alltid være i håndbagasjen. 

Sjekkliste for passasjerer: 

  • Pakk aldri løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje, alltid i håndbagasjen 
  • Er du i tvil, sjekk med ditt flyselskap eller med Luftfartstilsynet her 
  • Skulle batteriet utvikle røyk eller bli varmt om bord i flyet, kontakt besetningen umiddelbart 

LES OGSÅ:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com