onsdag, juni 3, 2020

Konflikter blusser opp igjen i Afghanistan

Mest lest nå

Da foreldrene skulle ta et siste farvel med datteren sin skjedde det et ekte mirakel

Noen ganger tar livet en uventet vending. Bella ble født med en mitokondriesykdom. Ifølge Helse Norge er Mitokondriesykdommer en gruppe sjeldne sykdommer knyttet til forstyrrelser...

Nye konflikter blusser opp igjen i nordlige Afghanistan, etter afghanske sikkerhetsstyrket bombet en helseklinikk i den nordlige provinsen Kunduz på tirsdag for å stanse Taliban i å angripe provinshovedstaden.

Konflikten er i full gang igjen, etterfulgt av et kort håpefullt øyeblikk etter amerikanske myndigheter og Taliban kom til enighet om å åpne for samtaler og samarbeid. Amerikanske myndigheter håpte og trodde at talibanske opprørere ville redusere vold med opptil 80 prosent frem til forhandlingene. Over de siste 24 timene har det blitt rapportert om vold og konflikt i 20 av landets 34 provinser, sa en afghansk talsperson, ifølge NYTimes.

Etter en serie av blodige uker, ble det afghanske militæret beordret av president Ashraf Ghani om å gå i offensiv beredskap. Som en respons på dette økte Taliban antall angrep, spesielt rundt byer de i nyere tid har ungått. Opprørere angrep områder rundt Kunduz fra flere sider og minst seks afganske soldater ble drept, sa oberstløytnant Mashooq Kohistani ifølge NYTimes.


Omtrent 50 personer befant seg i klinikken

Abdul Wali, en helsesykepleier på klinikken som ble rammet av angrepene, sa at cirka 50 mennesker var inni bygget da det ble bombet.

«Taliban tok med sine krigere for behandling, men det var også andre sivile her. Dører og vaktrom ble knust, og vårt akuttmottak ble totalødelagt,» la han til.

Fawad Aman, en talsperson for det afganske forsvarsdepartementet, benektet at klinikken hadde blitt truffet av afghanske bomber. Aman sa at Talibans ble nedkjempet og over 40 opprørskrigere ble drept.

Byen Kunduz befinner seg omrent 250 km fra hovedstaden Kabul, nord i Afghanistan. Foto: Google Maps.

Men intern sikkerhetskommuniksjon i Kunduz viste at et angrepsfly av typen A-29 hadde truffet det som tilsynelatende var ‘en klinikk for å behandle skadede Talibankrigere i Chardaradistriktet.’

Selv om Taliban patruljerer og til dels kontrollerer området, er klinikken drevet av den afganske regjeringen gjennom en utbredt afgansk praksis der ikke-statlige organisasjoner får ansvaret til å gi grunnleggende tjenester til afghanere. Denne klinikken ble bygget for ti år siden og tilbyr tjenester hovedsakelig for mødre og underernærte barn.

Over 100 000 døde sivile siden 2010

FN estimerer at over 100 000 sivile har blitt drept i konflikten siden 2010. «Omtrent ingen sivile har unngått å bli personlig påvirket av konfliktene og voldeligheten i Afghanistan,» sa Tadamichi Yamamote, generalsekretærens representant til Afghanistan i samme pressemelding.

USA, Norge og andre NATO-land har brukt militærmakt i Afghanistan i snart to tiår, etter den talibanske regjeringen nektet å utlevere Osama bin Laden i kjølvannet av terrorangrepene den 11. september 2001. Krigen virker endeløs og det er flere som stiller spørsmålstegn ved motivene for å bli værende der. Likevel vil en terminering av militære aksjoner skape et maktvakuum – slik vi så i Irak og Syria.

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter