in

Kong Carl Gustaf fjerner fem av barnebarna fra kongehuset – forklarer hvorfor

I oktober kom den sjokkerende nyheten om at kong Carl Gustaf (73) av Sverige hadde bestemt at fem av sju barnebarn skulle fjernes fra kongehuset. Da vil de miste sine kongelige titler. Nå forklarer han hvorfor han tok den beslutningen.

Avgjørelsen gjelder barnebarna Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne. De er fortsatt medlemmer av kongefamilien, men de har ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke i framtida å påta seg kongelige oppdrag. Barnebarna vil beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Det skriver Dagbladet.

Forklarer hvorfor i juletalen

I årets juletale, forklarte kongen hvorfor han valgte å ta barnebarna ut av kongehuset.


«Avgjørelsen ble tatt for å gjøre det klart hvem innad i kongefamilien som vil være offisielle representanter for Sverige i framtida. For meg er dette en måte å klargjøre hva forventningene er», sa Carl Gustaf.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

🎄 God jul! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Et innlegg delt av Kungahuset (@kungahuset)

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

«Det vil forhåpentligvis bli hjelpsomt når mine barnebarn baner vei for sin egen framtid, men den dagen er langt unna», sa han videre.

Vurderer å gjøre det samme selv

Prins Carl Philip, far til to av prinsene, Gabriel (2) og Alexander (3), som er fjernet fra kongehuset, sier til svensk TV4 at han forstår avgjørelsen faren har tatt, og at han og kona prinsesse Sofia vurderer å ta en liknende avgjørelse for seg selv. Carl Philip kommer trolig aldri til å arve tronen. Det skal hans storesøster Victoria.

«På noen måter er det et naturlig steg. Det her er en mulighet for våre gutter til å skape ei framtid som de selv vil ha, med utdanning og jobb», sa han til TV4.

«Vi kan flytte utenlands om vi vil, akkurat som Madeleine og Chris gjorde med sine barn. De kan gå på skolen uten å tenke noe nærmere på det. Det gir andre valgmuligheter», sa prinsesse Sofia idet samme intervjuet.

LES OGSÅ: Gladmelding fra Slottet: Kongen er på bedringens vei og skal holde nyttårstalen

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Politiet tror norske Eirin kan være kidnappet – ber om tips

Statsministeren endrer nyttårstalen etter Ari Behns bortgang