in

Kong Carl Gustaf måtte ut og slukke branner med pressemelding etter sjokkuttalelser om kronprinsesse Victoria

2020-11-17, Drottningholm H.M. Konung Carl XVI Gustaf. "Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen. Håll i. Håll ut!" CARL GUSTAF

Loven om arverett til tronen ble endret med tilbakevirkende kraft etter at prins Carl Philip ble født.

Nå har kong Carl Gustaf av Sverige fått massiv kritikk etter han kom med kommentarer som ble oppfattet som blir oppfattet som svært ufin oppførsel overfor kronprinsesse Victoria.

Da prins Carl Philip ble født ble kronprinsesse Victoria forbigått i arverekken. Men så ble loven endret med tilbakevirkende kraft. Dermed ble Victoria igjen tronarving.


I dokumentaren «Sveriges siste konger» kommer det ifølge Se og Hør imidlertid frem at Carl Gustaf syntes det var uhørt at Victoria ble kronprinsesse foran sønnen prins Carl Philip, da tronfølgeloven ble endret i 1980. Kongen mener fortsatt at avgjørelsen var «urettferdig».

– Min sønn, prins Carl Philip, var allerede født, og så endrer man det helt plutselig og han mister alt. Det synes jeg er ganske merkelig, sier Carl Gustaf ifølge ukebladet i dokumentaren.

Kongen forteller ifølge Se og Hør også at han synes beslutningen var urettferdig, og at Carl Philip burde vært tronarving:

– Som forelder synes jeg det er helt forferdelig!

Dokumentaren som ble sendt på nyåret resulterte i en pressemelding fra det svenske kongehuset der kong Carl Gustaf klargjorde sitt syn på kronprinsessen.

«I løpet av høsten fikk jeg ved to intervjuanledninger spørsmål om endringen i arvefølgen i 1980 til fordel for det førstefødte barnet – uavhengig av kjønn. Jeg delte så mine tanker om at prins Carl Philip med tilbakevirkende kraft mistet stillingen som kronprins i forbindelse med grunnlovsendringen.

Det har såret meg dypt når jeg i ettertid har hørt kommentarer som hevder at jeg ikke ville stå bak datteren min, kronprinsesse Victoria, som Sveriges tronarving. Jeg vil derfor presisere at intervjusvarene mine ikke skal tolkes som kritikk av den kvinnelige tronfølgen eller av kronprinsesse Victoria», skriver kong Carl Gustaf i pressemeldingen.

Han legger til at «den kvinnelige tronfølgen er for meg en selvfølge. Kronprinsessen er min etterfølger. Hun er en ekstraordinær ressurs for meg, familien min og landet vårt. Jeg er stolt av henne og hennes utrettelige arbeid for Sverige».

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Kong Charles

Slik blir kroningen av kong Charles III – Harry og Meghan får ikke plass på balkongen på Buckingham

Aslak Maurstad har vært på sykehus 18 ganger etter «Farmen Kjendis»-innspillingen