torsdag, april 9, 2020

Kong Harald har bursdag – i dag fyller vår gode konge 83 år

Mest lest nå

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Feiringen av kongen vår vil foregå privat. 

Det sier Guri Ofstad Verpe, kommunikasjonssjef på Slottet, til TV 2.

Den siste tiden har kongen vår og kongefamilien stått ovenfor flere prøvelser. Dødsfallet til Ari Behn gikk sterkt inn på kongen som i tiden etter måtte sykemeldes og i den anledning ble innlagt på Rikshospitalet for svimmelhet.

Kong Harald måtte blant annet avlyse åpningen av Johan Sverdrup-feltet og Trondheim-tur for å være til stede under EM i håndball for menn. Mens Kong Harald var sykemeldt, fungerte Kronprins Haakon som regent.

Caroline Vagle er kongehusekspert for Se og Hør. Da det ble kjent at Kongen var innlagt på sykehus, sa hun til Dagbladet at det uten tvil har vært en tøff tid for familien.

«Det er godt å høre at legene ikke har funnet noe alvorlig. Hele kongefamilien har jo vært gjennom en svært tøff periode den siste tida, og jeg finner det ikke rart om kongen rett og slett er sliten», sa hun, og henviste med det til Ari Behns selvmord første juledag.

Skal på reise

Etter perioden med sykmelding, meldte Slottet i slutten av januar at kongen endelig var frisk og tilbake på jobb. Og nå skal Kong Harald og Dronning Sonja ut på reise. I mars skal de nemlig besøke Jordan.

Ifølge Kongehuset, har Kongeparet takket ja til en invitasjon fra Hans Majestet Kong Abdullah II av Jordan om å avlegge statsbesøk. Besøket finner sted 2.–4. mars. Dette er Kongeparets første statsbesøk i Midtøsten. Det jordanske Kongeparet var på statsbesøk i Norge for 20 år siden.

Kongeparet skal blant annet besøke en jenteskole i byen Salt. Norges Fotballforbund har bygget en fotballbane i skolegården på denne skolen. Prosjektet har som mål å gi syriske flyktningbarn en aktiv hverdag og bidra til at de integreres i jordanske lokalsamfunn hvor det er mange flyktninger.

Bildet som fikk folk til å smile

Det er ikke vanskelig å forstå at kong Harald er særdeles populær på blant det norske folk. Det ser vi som skriver nyheter godt. Få engasjerer like mye i sosiale medier som kongen vår gjør.

I midten av februar publiserte Kongehuset et bilde fra da Kong Harald åpnet den digitale versjonen av Norsk Idretts Æresgalleri. ⁣Kongens smilende ansikt ble fort en vinner på sosiale medier. Folk var tydeligvis svært glad for å se kongen i god form igjen.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Kong Harald åpnet denne uken den digitale versjonen av Norsk Idretts Æresgalleri. ⁣ ⁣ Dette er et galleri over store idrettsutøvere og lag som har beveget det sportselskende norske folk i over 100 år. ⁣ ⁣ @suzannpettersen, @oddbjornhjelmeset og Knut «Kupper’n» Johannesen var blant gjestene under åpningen. ⁣ ⁣ Både Kong Olav og Kong Harald er innlemmet i galleriet for sine prestasjoner innen seiling. ⁣ ⁣ Besøk æresgalleriet.no⁣ ⁣ Foto: NTB Scanpix / Terje Pedersen

Et innlegg delt av Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus)

15 sitater som beviser hvorfor vi elsker kong Harald

En av grunnene til at kong Harald er så godt likt må være hans folkelige vesen og hans evne til å si de passende tingene.

I anledning 83-årsdagen hans vil jeg derfor gjengi 15 sitater som jeg har satt pris på fra kongen vår.

1. Om selvmord

– Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen, må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i. 

2. Om livet

– Tiden vi tilbringer sammen er den mest dyrebare vi har.

Vielse av Kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Oslo Domkirke 1968. Foto: Riksarkivet

3. Etter 22. juli 2011

– Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten.

4. Om å være seg selv

– Jeg tror den viktigste livsoppgaven vi alle har fått, er å bli det beste av oss selv – uansett hvor vanskelig livet kan være. 

5. Om tid

Da Kong Harald og Dronning Sonja var i Frankrike i 2000 spurte NRKs journalist om hvordan det sto til med fransken til Kong Harald. Det resulterte i følgende samtale mellom kongen og dronningen.

– Fransk er jo veldig vanskelig, svarer Kong Harald. 

– Nei, det er det ikke, insisterer Dronning Sonja, som snakker flytende fransk. 

– Husk at jeg er blitt en gammel mann. Jeg er over 60 år nå. Det begynner å bli for sent for meg å lære fransk, sier kongen. 

– Det blir aldri for sent! erklærer dronningen. 

– Hva?! Blir det aldri for sent? Er det sant?

– Ja, gjentar dronningen. 

– Det var godt å høre! Da kan jeg jo vente litt til da!

6. Om kreft

Kongen hadde nylig blitt erklært kreftfri. Han ble spurt om han ikke var redd for tilbakefall.

– Jeg lever etter prinsippet at så lenge ikke det motsatte er bevist, så er jeg frisk og lever som det.

7. Om å snakke sammen

– Jeg har stor tro på verdien av at mennesker møtes ansikt til ansikt og gir uttrykk for sine meninger – og på den gode samtalen. 

8. Om å bevare fellesskapet

– Enkeltmennesker skal ikke få ødelegge for det store flertallet som ønsker fellesskap. Enkeltmennesker skal ikke få begrense andres livsutfoldelse.
Enkeltmennesker skal ikke få rive ned det pionerer med stort mot har kjempet frem.

9. Om konflikten mellom religioner

– Det som på overflaten kan se ut som en religionskonflikt, tror jeg ofte dypest sett handler om hvilken evne man har til å tolerere forskjeller. 

10. Om verdier

Samtidig minner det meg på at det å være et helt menneske, ikke bæres av roller og titler. Posisjoner kan falle. Av og til kan det være veldig kort vei fra å ha alt – til å miste det meste. Vi bør være forsiktige med å la oss blende av posisjoner. Det er mennesket som fyller rollen det kommer an på.

11. Til de som mobber

Du har andre sider i deg som du kan bruke til noe godt.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Akkurat derfor likar eg Kongen vår ❤️ 📸: Mattis Sandblad/ Dagbladet #kongharald #prinsessemarthalouise #ektekjærlighet

Et innlegg delt av Jannike Bondevik (@jannikebondevik)

12. Om å miste noen

Så godt at vi ikke vet på forhånd hva som skal skje oss. Da spørs det om vi hadde greid å finne den kraften som plutselig er der når noe vondt rammer – og vi på et eller annet vis langsomt må forsøke å reise oss igjen.

13. Om å stå sammen

Hvert eneste menneske har en stor kraft i seg – som kan bære oss gjennom det vi møter i livet.

Men vi klarer det ikke alene.

Og alene skaI ingen måtte være om å mestre livets største utfordringer.

14. Kongen troller litt

Foto: imgur

15. Om Ola Nordmann

Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes.

Trykk på deleknappen og send dine gratulasjoner til vår gode konge på 83-årsdagen! 

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter