fredag, desember 13, 2019
Kjendisnytt Kong Harald har ingen planer om å abdisere. «Jeg...

Kong Harald har ingen planer om å abdisere. «Jeg har avlagt en ed som varer livet ut»

-

Det er slett ikke uvanlig at monarker abdiserer når alderen og helseutfordringer røyner på. Det har ikke vår konge noen som helst planer om å gjøre.

Kong Harald fyller 82 år på torsdag. Han har de siste årene vært sykemeldt i perioder på grunn av skrantende helse. Sist var i april i fjor. Da hadde han smerter og var overbelastet i den ene foten. Det skriver Dagbladet.

Det er ikke uvanlig at monarker abdiserer og lar tronarvingen overta. Flere konger i andre land har allerede abdisert på grunn av alder og helse. Derfor er det ikke helt unaturlig at vi her i landet også spekulerer i om og eventuelt når vår egen konge kommer til å fratre fra sin stilling.

Har avlagt en ed

Men kong Harald er fast bestemt på at han ikke skal forlate tronen før han avgår ved døden.

«Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det», sier kongen til DN.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus) on

I Norge har det vært tradisjon at kongen sitter helt til døden. Da kong Olav ble så syk at han ikke kunne utføre sine plikter, ble Harald utnevnt som regent. Kong Olav satt fortsatt som konge helt fra til han døde i 1991.

Holder på til the bitter end

Kong Harald sier til DN at det ikke blir annerledes med hans ed.

«Nei, og ikke kong Haakons heller. Men sånn som det er blitt, de to gangene jeg har opplevd tronskifter, har kongen vært sykmeldt det siste halvannet året. Da har kronprinsen blitt regent og kommet inn i tralten. Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sier han.»

Kong Harald har ingen planer om å abdisere. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, er ikke overrasket over at kong Harald nekter å abdisere.

LES OGSÅ: Kong Harald fortsetter som konge

«I Norge er det ikke tradisjon for at kongen abdiserer, heller ikke i Storbritannia, Danmark og Sverige. Kongen har flere ganger uttalt at han mener eden han har avlagt varer livet ut», sier hun til Dagbladet.

Vi har en fantastisk konge! Er du ikke enig! Trykk på deleknappen om du mener Kong Harald er den beste kongen vi kunne hatt!

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Norge kåret til verdens beste land å bo i – for 15. året på rad

FN har nok en gang kåret Norge til verdens beste land å bo i. På andreplass ligger Sveits, etterfulgt av Irland, Tyskland og Hongkong....

Babyen får høreapparat og hører for første gang – se den rørende videoen

Lille baby Georgina er født døv. Men da hun ble seks uker gammel, fikk hun prøve høreapparat for første gang. Nå går den søte...

Slik minnes verden Marie Fredriksson

Verdensstjernen Marie Fredriksson døde mandag denne uken. Hun ble 61 år gammel. Hele verden sørger over Roxette-sangeren, og flere har skrevet rørende minneord om...