Hjem Kjendisnytt Kong Harald har sittet 33 år på tronen – Men denne dagen kjente han seg helt maktesløs

Kong Harald har sittet 33 år på tronen – Men denne dagen kjente han seg helt maktesløs

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

30. januar 1991 tok Kong Harald et siste farvel med sin far, kong Olav. I juni samme år ble han signet i Nidaros Domkirke og la ut på signingsferden, som var der nordmenn for alvor begynte å bli kjent med sin nye konge.

For 33 år siden satt verdens eldste monark, Kong Olav (87), på Kongsseteren og fulgte med på gulf-krigen. VG skriver i et lengre portrett at han var overbevist om at tredje verdenskrig sto på trappene. Klokken 22.20 døde han av et hjerteinfarkt.

kongen og dronningen
Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

Dermed trådte kronprins Harald inn i kongegjerningen. I etterkant har kong Harald uttalt at kong Olav ble Gulf-krigens første offer.

Siden 1991 har kong Harald fylt rollen på eget vis. Og ikke minst det siste tiåret har han blitt svært tydelig som tolk av nasjonens felles verdier.

Mens folk forbinder konger med makt har kong Harald ifølge VG uttalt at han aldri har følt seg så maktesløs som da han ankom Sundvolden dagen etter katastrofen på Utøya.

– Jeg var jo veldig redd for å være i veien for dem som virkelig hadde noe å sørge over, sa han.

I dagen og ukene som kom var kongen synlig for folket. Vi har aldri sett kongen så beveget, og smerten og medfølelsen var tydelig å se i ansiktet hans.

Ordene kongen delte med oss etter den forferdelige tragedien der 77 mennesker, de fleste ungdommer, var revet bort av terror er ordene som kongeforfatter Harald Stanghelle har utnevnt som det nærmeste kongen har vært å skape en verdimessig sekulær trosbekjennelse:

Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten. 

Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv.

Jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land.

30-årsjubiléet

I anledning 30-årsjubiléet for tre år siden publiserte kongeparet en videohilsen til det norske folk på Instagram.

Også en skriftlig hilsen ble publisert. Kongeparet skriver:

«17. januar har vi vært landets kongepar i 30 år. Det fyller oss med takknemlighet.⁣ Vi har fått følge Norge og det norske folk gjennom en spennende utvikling.⁣ Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse årene. ⁣

Vi er dypt takknemlige for at vi bestandig blir tatt så varmt og gjestfritt imot når vi kommer på besøk – uansett hvilken anledning. Over hele Norge møter vi mennesker med en dyp kjærlighet til hjemstedet sitt, til lokalmiljøet og sine medmennesker.⁣

Det fyller oss med uendelig glede og stolthet.⁣

Takk for følget på reisen så langt!»⁣

LES MER:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com