Denne uken skrev Prinsesse Ingrid Alexandra (21) norsk historie. For aller første gang deltok hun i et offisielt statsbesøk – et stort øyeblikk både for henne og for kongefamilien.
Det hele ble ekstra symboltungt da Islands president Halla Tómasdóttir kom til Norge på besøk, og mottakelsen på Slottsplassen fikk en helt spesiell ramme.
Blant de fremmøtte stod Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit – og midt blant dem: den unge prinsessen som mange ser på som fremtidens dronning.
Hun bar et elegant hvitt antrekk og strålte av trygghet og verdighet.
– En begivenhet med dype røtter
Under gallamiddagen for den islandske presidenten tok Kong Harald til orde, og det var tydelig at dette var mer enn bare høflighetsfraser. Han trakk linjene tilbake til prinsessens aller første utenlandsbesøk – også den gang til Island.
– Prinsesse Ingrid var bare fem måneder gammel da hun, sammen med sine foreldre, reiste på sitt aller første offisielle utenlandsbesøk – til nettopp Island. Hun har mange gode minner fra den turen, og derfor føltes det helt naturlig at dette ble hennes første statsbesøk, sa kongen med et stolt smil.
Det var et øyeblikk som traff både gjester og publikum i hjertet. Kongens ord minnet oss om verdien av kontinuitet, familie og vennskap mellom nasjoner.
– En ny rolle, en ny epoke
Statsbesøket markerer en ny fase for Ingrid Alexandra. Bare uker tidligere avsluttet hun sin førstegangstjeneste i Ingeniørbataljonen i Indre Troms – et år og tre måneder hun selv beskriver som både krevende og rørende.
Nå står en ny hverdag for tur. Ingrid Alexandra går gradvis inn i det kongelige rampelyset, men foreløpig i små steg – slik både hun selv og kongehuset ønsker det.

Det er knyttet stor spenning til hva prinsessen vil gjøre videre. Kongehuset har vært tause om konkrete planer, men det har tidligere kommet fram at kronprinsparet ønsker at barna deres skal få utdanning og erfaring utenfor Slottets murer før de trer inn i mer faste roller.
Flere kongelige eksperter tror hun vil studere i utlandet – både for å hente impulser og for å få litt avstand til presset hjemme. Enkelte mener det også kan være et strategisk valg, sett i lys av medieoppmerksomheten rundt halvbror Marius Borg Høiby, som i perioder har hatt en krevende relasjon til offentligheten.