Hjem Fremhevet Kong Harald og dronning Sonja feirer 30 år som kongepar for Norge – se de nye bildene

Kong Harald og dronning Sonja feirer 30 år som kongepar for Norge – se de nye bildene

av Eivind Skår Ertesvåg

Den 23 juni er det 30 år siden Harald og Sonja ble signet til konge og dronning av Norge. I dag markeres det med nye bilder på Kongehuset sine nettsider.

Ifølge Kongehuset sine nettsider er kongesigning en gammel tradisjon i Norge.

«Kongesigning er en tusenårig tradisjon i Norge. Seremonien er en høytidelig, kirkelig velsignelse av Kongen – og senere også Dronningen – til kongegjerningen.»

Og for Harald og Sonja fant kongesigningen sted i Nidarosdomen i Trondheim den 23. juni 1991.

Biskopen i Nidaros, Finn Wagle, og biskopen i Oslo, Andreas Aarflot. signet den gang kongeparet med ordene: ”Gud bevare din inngang og din utgang fra nå av og til evig tid.”

De nye bildene

De nye portrettbildene av kongeparet ble i dag publisert på Kongehuset sine nettsider og Instagramprofil.

«Bildeserie i anledning Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonjas 30 år som Norges kongepar – supplert med portretter frigitt i anledning 30-årsdagen for Kongeparets signing i Nidarosdomen 23. juni 1991,» skriver Kongehuset. Alle bildene er tatt av Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

LES OGSÅ: Kongeparets herlige bilder – endelig på Norgestur igjen

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Kong Harald

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Dronning Sonja

De aller fleste nordmenn kjenner historien om hvordan kong Harald måtte kjempe med nebb og klør for å få sin Sonja. Alternativet kunne fort betydd slutten for det unge norske monarkiet.


I boken «Kongen forteller», er kong Haralds historie ført i pennen av Harald Stanghelle, er det naturligvis viet plass til kong Haralds årelange og dramatiske kamp for å få gifte seg med kvinnen han elsket.

Til slutt, i 1967, stilte daværende kronprins Harald et ultimatum: Kunne han ikke få sin Sonja, var hans eneste utvei å leve ugift. Og det ville medført brudd i arverekken. Forlovelsen ble kunngjort i 1968.

– Jeg var den eneste av oss som kunne gjøre noe med det. Hun var mer prisgitt det som kom til å skje og hadde ingen innflytelse over det. Det gjaldt jo meg også, men på en annen måte, sier Kongen ifølge VG  i boken.

– Det er både tvil og tro i slike situasjoner. Jeg tenkte mange ganger at det ikke ville bli noe av, forteller Dronningen

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Kongeparet

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Usedvanlig populær

Kongeparet vårt har en helt spesiell plass i hjertet til det norske folk. Dels fordi vi har en så sterk tradisjon med kongelige i Norge, men også fordi vi har vært og er velsignet med en kongefamilie, og ikke minst kongepar, som er så folkelige. De viser at de bryr seg om menneskene i landet vårt mer enn selve tittelen og reiser stadig rundt for å treffe befolkningen.

På sosiale medier er det i dag tusenvis av nordmenn som vil gratulere kongeparet med 30-årsjubileet. På Kongehuset sin Instagramside kan man lese flotte kommentarer som:

«Gratulerer med jubileet. Nasjonen (og jeg) er heldig som har et så flott kongehus.»

Og svært mange er opptatt av å påpeke hvor glad man er i rollen kongeparet representerer for befolkningen og landet.

I dag roper vi 30 ganger hurra for kongeparet – og gratulerer dem så mye! Trykk gjerne på deleknappen om du også vil vie dem litt oppmerksomhet i dag.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.