Fredag ble det klart at Hans Majestet Kong Harald har blitt tildelt æresmedlemskap i Norges idrettsforbund – den høyeste utmerkelsen som kan gis i norsk idrett. Tildelingen er en hyllest til en livslang innsats både som utøver, tillitsvalgt og trofast støttespiller for idretten.
– Hans Majestet Kong Harald er vår alles egen «idrettskonge», sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai i en uttalelse.
Æresmedlemskapet gis til personer som gjennom flere år har gjort en særlig fortjenstfull innsats for norsk idrett. Kong Harald er et skoleeksempel på nettopp det.
En konge på idrettsarenaen
Kong Harald har hatt et sterkt engasjement for idrett helt siden barndommen. Han konkurrerte aktivt i seiling fra 1946 og representerte Norge i De olympiske leker hele tre ganger: Tokyo i 1964, Mexico i 1968 og München i 1972. Under OL i Tokyo bar han det norske flagget under åpningsseremonien.
Gjennom sitt lange idrettsliv har Kongen vunnet en rekke prestisjetunge titler – blant annet verdensmester i bane- og havseilas i 1987, europamester i 2005 og verdensmester i Sira Cup i 2008. Først i 2022 annonserte han at han legger konkurranseseilingen på hylla.
Har støttet idretten fra tribunen og bak kulissene
Kongen har ikke bare vært aktiv selv – han har også brukt sin posisjon til å løfte idretten. Han var styremedlem i Kongelig Norsk Seilforening (KNS) allerede i 1962, og ble foreningens formann fire år senere. I 1970 ble han den første formannen i Norges Seilforbund, som han selv hadde bidratt til å etablere.
Han har også vært involvert i store idrettsarrangementer på norsk jord, blant annet som leder for hovedkomiteen for Ski-VM i 1982 og æresformann under OL og Paralympics på Lillehammer i 1994.
En nær og ekte støttespiller
Idrettspresident Al-Samarai trekker fram Kongens betydningsfulle rolle som en synlig og ektefølt tilskuer på utallige idrettsarrangementer – både hjemme og ute i verden.
– Det er en stor glede å kunne overrekke æresmedlemskapet til Kongen, sier hun.
I 2011 ble Kong Harald tildelt Idrettsgallaens Hederspris, og i 2017 mottok han «The King Olav Trophy» fra Skiforeningen – nok et bevis på hvilken spesiell plass Kongen har i norske hjerter når det gjelder idretten.