mandag, september 27, 2021

Kong Haralds sterke ord om barnebarnet, Maud Angelica Behn : – Det hadde ikke jeg greid

Mest lest nå

Maud Angelica Behn rørte en hel nasjon med talen hun holdt i bisettelsen til sin far, Ari Behn. Også kongen ble både rørt og imponert over barnebarnet.

Første juledag 2019 kom den utenkelige beskjeden. Ari Behn hadde tatt sitt eget liv. Igjen satt tre døtre. En av dem 16-år gamle Maud Angelica.

Da Ari Behn ble bisatt i Oslo Domkirke holdt Maud Angelica en tale som beveget en hel nasjon.


Gråtkvalt fortalte hun hvor mye faren har betydd for henne.

«Kjære pappa. Jeg husker på konfirmasjonen min da du holdt tale så skalv hendene. Så da du skalv på hendene for meg så forsto jeg at det betydde ekstra mye. I dag skal jeg holde tale for deg og jeg skjelver også på hendene.

Jeg har ikke sett deg på to uker og vi skulle egentlig feire jul sammen. Nå vil jeg aldri kunne se det koselige smilet ditt igjen. Og det knuser hjertet mitt at jeg aldri får gi deg tegningen jeg har laget til deg.

View this post on Instagram

Ari Behn's funeral in Oslo Cathedral. || January 3rd 2020. – Ari Behns bisettelse i Oslo Domkirke. || 3. januar 2020. – His eldest daughter Maud Angelica held a touching and heartfelt speech during the ceremony. "Dear dad. I remember in my confirmation when you held a speech for me. Your hands were shaking. You were always so used to being on TV and was always confident talking in front of other people, so when you were shaking while speaking for me I knew it meant a lot to you. Today I'm holding a speech for you, and my hands are shaking as well. I was supposed to give you this drawing for Christmas. I spent at least 10 hours getting it done. I haven't seen you in two weeks and I already miss you so much. Now I'll never be able to see your warm smile again, and I'll never be able to give you my best drawing of you so far. And it breaks my heart. You would say I was a sparkling diamond. Who says things like that? You always made us kids feel like we could be whatever we wanted when we grew up. Leah, Emma, mom and I miss you so deeply. We hope you know how much we love you. We could've never imagined that you would leave us so soon. We thought you would be here to lead us down the aisle when we get married, witness what we'll do with our lives, witness our improvement in art, horseback riding and makeup and be a grandfather to our future children. But no, it didn't turn out like that. (…) We couldn't know that it was this serious, and we couldn't have imagined that our own dad would leave us, that you would die so soon. Suicide is nobody's fault. We can't blame ourselves. It's like a deadly disease. Dad must've been so exhausted he didn't see any other way out than to leave this world. But I think he was wrong. There's always a way out. I'm telling everybody that there's always a way out, even when it doesn't feel like it. You can get help, and it can get better. (…) Never think that it's better for those you love if you pass away. I can promise you that that's so wrong. Our dear, beloved dad, you always told us how proud you were of us. We hope you know we were proud of you as well. You were my hero, dad. You're a sparkling diamond too."

A post shared by Norwegian Royal Family (@norwegianroyals) on

Du gir meg de beste komplimentene. Du var flink med ord. Du sa alltid noe rart og stort med mange komplementer. Jeg ble ofte litt flau men synes det var koselig også.

Du ville si ting som at jeg var en diamant. Du brukte så fine ord og gjorde at vi barna følte at vi kunne gjøre hva som helst. Du fikk oss til å føle en uendelig styrke og glede.

Vi savner deg så uendelig mye. Vi har kledd oss i rosa for deg i dag. Vi hadde ingen anelse om at du ville gå bort så tidlig i livene våre. Vi trodde skulle se hva vi gjorde med livene våre, men nei det ble ikke slik. Du bestemte deg for å dra tidlig. Vi vet du var mye trist, men du har skjult hvor vondt du hadde det.

Du har vært psykisk syk i mange år. Vi tenker ofte at vi burde vært der mer for deg, men vet også at vi ikke kan tenke slik. 

Det er ikke vår feil. Vi kan ikke klandre oss selv. Ditt selvmord er ingen sin feil. Det er som en dødelig sykdom. Pappa må ha følt at han var så sliten at det ikke var noen utvei. 

Men det finnes alltid en utvei, selv om det ikke føles slik. Det er folk der ute som vil hjelpe. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også. 

Folk er bare glade for å hjelpe og vil gjerne det. Det er så mange mennesker der ute som er så glade for at du er i livet deres, aldri tenk at det er bedre om du går bort, det er så uendelig feil. 

Vår kjære elskede pappa. Du sa alltid at du var så stolt av oss. Men jeg håper du vet hvor stolt vi er av deg også. Du snakket med alle, ga alle ros og var kul med alle. 

Du lagde så fine bilder og inspirerer meg så uendelig. Da jeg var liten var du den sterkeste og tøffeste fyren i verden. Da jeg var redd for monstre under senga sa du at du ville beskytte meg. Du fikk meg alltid til å følge meg så trygg. 

Jeg ser så opp til deg. Jeg elsker deg. Jeg trenger deg i livet mitt pappa. Du sa at vi var alt for deg. 

Folk har satt lys på Slottsplassen for deg. Tusen takk til alle som er her eller har gjort noe for den fantastiske pappaen min. Jeg er så glad for at han betydde så mye for mange. 

Det siste jeg sa til deg var mest sannsynlig at jeg elsker deg. Men jeg ville bare så inderlig ønske at jeg kunne sagt hade til deg eller gitt deg tegningen min. 

Vi elsker deg pappa – du er en glitrende diamant du også.» 

Jeg hadde ikke greid det

I en ny bok forteller nå kong Harald om hvordan han har blitt enda nærmere barnebarna etter dødsfallet til Ari, og om hvor imponert han ble over talen til Maud Angelica.

– Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg, skriver kong Harald i følge NRK i den nye boken «Kongen forteller».

Videre skriver han at han ikke kunne greid det samme selv.

– Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greier det,» tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid.

Maud Angelica har i ettertid mottatt en pris for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord. Ordene hennes kan ha reddet liv. For i talen sin henvendte hun seg også til alle dem som sliter med psykisk sykdom.

– Jeg vil bare si til alle som har gått gjennom psykisk sykdom, at det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Alle fortjener kjærlighet og glede. Det er aldri svakhet å be om hjelp, men styrke. Aldri tro at det er bedre at du går bort, det kan jeg love deg at er så feil, sa Maud Angelica.

Det har snart gått ett år. Og fremdeles treffer ordene til Maud Angelica oss. Tenk litt ekstra over dem i dag, og del de gjerne videre med venner og familie.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
213FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter