Hjem Kjendisnytt Det nye bildet av den svenske kongefamilien vekker oppsikt: Svært sjeldent

Det nye bildet av den svenske kongefamilien vekker oppsikt: Svært sjeldent

Del
X

Den 15 september feirer kong Carl Gustaf 50 år på tronen. Vårt eget kongepar er selvskrevne gjester og Kongeskipet har allerede ankommet Stockholm. Nå vekker et bilde av den svenske kongefamilien oppsikt (bildet ser du nederst i artikkelen).

I 2023 har Sveriges Kong Carl Gustaf sittet 50 år på tronen. Nabolandet vårt feirer også 500-årsjubileet for valget av Gustav Vasa til konge av Sverige. Carl Gustaf besteg tronen 15. september 1973, og er Sveriges lengst regjerende monark gjennom tidene.

Da han overtok var det etter farfaren Gustaf Adolf VI. Hans far, som også het Gustaf Adolf, døde i en flyulykke da Carl Gustaf kun var et år gammel. Carl Gustaf XVI er den sjuende svenske kongen fra Bernadotteslekten.

Kronprinsesse Mette-Marit uteblir

Tidligere i dag ble det kjent at Kronprinsesse Mette-Marit er sykemeldt i to uker.

«Kronprinsesse Mette-Marit er sykmeldt fra 13. september etter råd fra hennes lege. Kronprinsessen er i første omgang sykmeldt i to uker, men denne perioden kan bli forlenget», skriver Kongehuset i en pressemelding torsdag morgen.

Kronprinsen og kongeparet er imidlertid ventet i Stockholm for å feire Carl Gustafs 50 år som Sveriges konge.

Kongeparet og Kronprinsen tar inn på Kongeskipet

Dagbladet melder at det norske Kongeskipet har lagt i kai i Stockholm siden onsdag. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller til avisa at skipet fungerer som kongeparets bopel under feiringen av den svenske kongen.

– Kronprins Haakon skal nok også bo der når han kommer etter på fredag. Han må først ta seg av sine plikter som kronprinsregent, og får med andre ord bare med seg deler av festlighetene, forklarer kongehuseksperten.

Det er usikkert om kongeparet ankom sammen med Kongeskipet, eller om de ankommer med fly.

Dette skjer i jubileumshelgen

Like før kl. 18 torsdag kveld strømmet gjestene til jubileumsforestillingen på Drottningholms Slottsteater. Her er det spesielt inviterte gjester fra de nordiske kongefamiliene, de nordiske statslederne, Sveriges regjering og andre prominente personer fra svensk offentlighet.

Etter jubileumsforestillingen gir det svenske kongeparet en privat supé på Drottningholms slott.

Fredag 15. september er offisiell flaggdag i Sverige. Det vil bli en rekke arrangementer, blant annet en jubileumsmiddag. Svenskekongens tale under middagen vil sendes direkte på SVT.

Lørdag går den kongelige hestekortesjen gjennom Stockholm, og kongeparet hilser til folk langs ruten som avsluttes på Norrbro der flere av Sveriges mest folkekjære artisker fremfører svenske hits fra kong Carl Gustafs 50 år på tronen.

Prinsesse Madeleine og Chris O’Neill kommer

Prinsesse Madeleine (41), ektemannen Chris O’Neill (49) og barna, som har utsatt flyttingen fra USA til Sverige til neste år, flyr også hjem for å være med festlighetene. Det melder VG. Deres tre barn prinsesse Leonore (9), prins Nicolas (8) og prinsesse Adrienne (5) er ifølge Dagbladet også med på festlighetene i Stockholm.

Prinsesse Madeleine, og i enda større grad ektemannen Chris O’Neill, har ved flere anledninger uteblitt fra større anledninger. Når de samles til gallamiddagen på fredag er dette første gang på seks år Chris O’Neill har stil opp i en gallamiddag.

Prins Daniel fyller 50

Samme dag som hans kommende svigerfar overtok Sveriges trone, kom Olof Daniel Westling til verden i Örebro. Foreldrene hans, den tidligere sosialsjefen i Sandvikens kommun Olle Westling og den tidligere postbetjenten Ewa Westling, hadde dermed helt andre ting å glede seg over denne dagen enn resten av Sverige. For mens Olle og Ewa Westling ønsket sitt yngste barn velkommen til verden, feiret resten av Sverige at Daniels fremtidige svigerfar ble kronet til kong Carl Gustaf XVI.  

Dermed har både prins Daniel og kong Carl Gustaf en stor dag denne dagen.

– Prins Daniel er glad og ser positivt på å feire sin svigerfars jubileum på sin egen 50-årsdag, sier informasjonssjef hos det svenske hoffet, Margareta Thorgren, til Expressen.

Den svenske avisa kan melde at familien har feiret prins Daniels fødselsdag i forkant av det store kongejubileet.

– Prins Daniel skal feires privat med en tradisjonell feiring om morgenen. Men den store bursdagsfeiringen hans blir litt forsinket, sier Margareta Thorgren, uten å spesifisere det mer.

Det sjeldne bildet

Den svenske kongefamilien er fotografert i anledning 50-årsjubileet.

På bildet er hele familien er samlet – kongen, dronning Silvia (79) og deres tre barn, svigerbarn og barnebarn.

– Dette er et svært sjeldent syn! For første gang på hele to år er hele familien samlet på et bilde, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, og forteller videre:

– For det første bor prinsessefamilien i USA, noe som gjør at det fysisk ikke lar seg gjøre så ofte å samle alle. Og for det andre er det svært sjeldent barna til prins Carl Philip og barna til prinsesse Madeleine deltar i offisielle sammenhenger. Men når bestefar skal feire hele 50 år på tronen, har han sørget for å samle hele storfamilien rundt seg!

Foto: Clément Morin / Det svenske kongehuset
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com