in

Kongen skal hjerteopereres

Kong Harald

Slottet melder at kong Harald i dag blir lagt inn på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff.

Ifølge pressemeldingen fra Slottet skal operasjonen etter planen finne sted fredag.

Kongen ble innlagt på Rikshospitalet i slutten av september. Slottet opplyste at årsaken til sykehusoppholdet var tung pust. Kongen skulle da videre til utredning.


Kong Harald

Dette er ikke første gang kong Harald har blitt hjerteoperert. I 2005 gjennomgikk han en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, den såkalte aortaklaffen.

– Kongens aortaklaff ble da erstattet av en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale. Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid, opplyser slottet i pressemeldingen.

Det vil ikke være en åpen hjerteoperasjon denne gangen.

– Kongen vil være våken, og inngrepet utføres via lysken med lokalbedøvelse, opplyser slottet.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Sist kong Harald ble hjerteoperert hadde han ikke selv gitt uttrykk for plager. Og ifølge VG opplyste kongens livlege den gangen at tilstanden ikke var dramatisk.

– Men denne type operasjon venter man ikke med til man er i ordentlig dårlig form. Man gjør det med en gang, sa Kongens daværende livlege Halfdan Ihlen til VG i forbindelse med hjerteoperasjonen i 2005.

Denne gangen er det et medisinsk team ledet av Kongens nye livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Rikshospitalet, som vil foreta operasjonen.

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier Bendz.

I forbindelse med kongens hjerteoperasjon avlyser dronning Sonja den planlagte reisen til Trondheim hvor Kongefamilien skulle delta på en festgudstjeneste i Nidarosdomen. Kronprins Haakon, som er kronprinsregent i Kongens fravær, vil delta som planlagt.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Petter Northug

– Petter Northug er veldig til stede og med glimt i øyet

kong harald

14 sitater som beviser hvor klok vår kjære Kong Harald er