Hjem Nyheter Kongens svoger slakter NRK-serien: – Skammelig

Kongens svoger slakter NRK-serien: – Skammelig

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Erling Lorentzen, enkemann etter prinsesse Ragnhild, kaller NRK-serien «Atlantic Crossing» direkte grotesk. 

– For en som deltok i krigen, og i tillegg sto nær medlemmer av kongefamilien, som her portretteres på nærgående vis, er resultatet, med sine mange tendensiøse fremstillinger, blitt direkte grotesk, skriver kongens svoger, Erling Lorentzen, i en kronikk i Aftenposten der han reagerer på NRKs TV-drama Atlantic Crossing.

Serien omhandler kronprinsesse Märthas flukt til USA under andre verdenskrig, der et nært forhold til president Roosevelt gir henne mulighet til å påvirke krigens gang. Serien har utgitt seg for å være om da kronprinsesse Märtha, som er Lorentzens svigermor, endret historien under andre verdenskrig.

– Seerne får inntrykk av at dette bygger på historiske realiteter, mener Lorentzen.

Ved å legge fortellingen tett på virkelige begivenheter, og samtidig beskrive deler av kjente historiske personers liv, samtidig som manusforfatterne tar seg det Lorentzen omtaler som «de største friheter», skaper dette det han oppfatter som et dypt løgnaktig inntrykk av historien.

– Kongefamilien har ikke muligheten til å gi uttrykk for sine meninger. Når jeg velger å ytre meg, er det fordi jeg sto nær noen av dem hvis liv her er blitt brukt i kommersiell hensikt, skriver Lorentzen og legger til at en slik spekulativ utnyttelse av vergeløse personer i underholdningsøyemed er intet mindre enn skammelig.

Kongens svoger er langt fra den eneste som er kritisk til serien. Tom Kristiansen som er professor i historie ved Norges arktiske universitet (UiT) har sammen med forfatter av biografien om Märtha, Tore Rem, også skrevet flere kritiske kommentarer om serien. 

– Det handler ikke om detaljer, men om alternative fakta, kontrære versjoner av faktiske hendelser og tendensiøs historiefortolkning, skriver de to i en annen kronikk i Aftenposten. 

Kristiansen og Rem mener det at man ikke har kastet bort tid på etikk er like påfallende som at NRK ikke har hyret inn historiske konsulenter.

LES OGSÅ: Bekymret for at Kronprinsen skal gjøre samme feil som ham

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com