Hjem Fremhevet Kongeparet har fått tredje vaksinedose

Kongeparet har fått tredje vaksinedose

Mandag opplyser slottet at Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen har fått tredje dose av vaksinen mot koronaviruset.

Kongeparet fikk første dose 13. januar og andre dose tre uker senere, opplyses det i pressemeldingen fra Kongehuset.

Etter regjeringens beslutning ble det prioritert å vaksinere kongeparet og dessuten også prinsesse Astrid.

– Regjeringen har tilbudt kongefamilien vaksinering med bakgrunn i deres rolle. Vi er glade for at de takket ja til det tilbudet, at vårt kongepar i dag har fått første vaksinasjonsdosen. Det tror jeg den norske befolkningen har stor forståelse for, og det var også noe regjeringen har tilbudt kongehuset, forklarte daværende helseminister Bent Høie ifølge Dagbladet da det ble kjent at kongeparet skulle vaksineres.

Det er trolig Pfizer-vaksinen kongeparet har fått. I starten ble nemlig Moderna-vaksinen tatt i to doser med fire ukers mellomrom, mens Pfizer-vaksinen ble tatt med tre ukers mellomrom.

Ved forrige oppdatering fortalte Folkehelseinstituttet (FHI) at over 60.000 personer så langt har tatt tre doser koronavaksine – enten som 3. dose eller som oppfriskingsdose.

Flere av de som tilhører sårbare grupper bør benytte seg av tilbudet for å sikre god beskyttelse.

3. dose er til de som ikke fikk god nok effekt etter de første to dosene. For eksempel personer med sterkt nedsatt immunforsvar.  

Boosterdose som på folkemunne også gjerne kalles tredje dose, er til de som har hatt god effekt av to doser, men som trenger å friske opp beskyttelsen. Den tilbus alle over 65 år og sykehjemsbeboere.  

Kan bli aktuelt med vaksiner de neste årene

Seniorforsker Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo, sier til Dagens Medisin at hun tror det vil blir aktuelt med booster-vaksiner i Norge i et par år fremover. 

– Jeg ser for meg at Norge må ha booster-doser i hele befolkningen et par år fremover. Siden det er såpass stor spredning av viruset i verden, regner jeg med det kommer nye varianter vi må ha bredere dekning mot, sier hun til Dagens Medisin.

Hun tror blant annet mutasjonsspesifikke boosterdoser vil bli aktuelt, etter hvert som viruset muterer i områder med lavere vaksinasjonsdekning.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com