Dette er ikke første gang den danske forfatteren som kaller seg selv en «tabu-filosof» skaper overskrifter.
Mens resten av verden venter på å bli vaksinert mot covid-19 har den danske forfatteren Carsten Graff brukt det siste året på å prøve å bli smittet.
De siste elleve månedene har den danske forfatteren Carsten Graff reist land og strand rundt for å bli smittet av koronaviruset. Han har vært i Danmark, Sverige, England, Spania og Brasil, skriver Dagbladet.
Forrige helg la han ut en lengre post på Facebook, der han fortalte at han «endelig hadde lykkes» med å bli smittet.
– Endelig ble jeg smittet. Da coronavirus ankom Danmark, tenkte jeg bare på en ting: Hvor kan jeg bli smittet? skriver han på Facebook.
Forfatteren forteller til Dagbladet at prosjektet hans har handlet om å få en avklaring.
– Hvem har lyst til å gå rundt og være sint og irritert på et virus som kan ta livet av dem, og så i tillegg skulle ta vaksiner som jeg ikke mener er sikre for å unngå viruset? Nei, da foretrekker jeg heller en avklaring, sier han til avisen.
Graff forteller videre at han var syk et par dager, men ikke noe voldsomt. Nå er han symptomfri, og glad for at han ikke trenger å bekymre seg for corona mer.
– Etter å ha bestemt meg for å la meg bli smittet, trodde jeg naivt at det var nok å droppe håndhygiene og så bare spise med fingrene. Snart viste det seg at mer skulle til og derfor begynte jeg også å stikke tennene med negler, klø meg i øynene samt håndhilse og klemme og kysse alle som ville, skriver fortatteren på Facebok.
Etter en måned var han fortsatt ikke smittet og begynte derfor å gå på sykebesøk til folk som var smittet. Han nådde ikke frem i tide, skriver han i innlegget, og som et kreativt innslag dro han derfor ut på et testsenter for å testes. Ved å stå i kø med alle de smittede, håpet jeg selv å bli smittet. Men heller ikke da klarte han å pådra seg korona.
– Skuffet over min manglende suksess konkluderte jeg endelig med at det rett og slett var for vanskelig å bli smittet i Danmark. I stedet tok jeg opp et liv som koronaturist og reiste systematisk til de stedene hvor smitten og dødstallet var høyest. Først bodde jeg i Sverige når det toppet seg der. I Sverige gikk jeg på faste datoer og hang i rushtiden på de travleste kafeene i Malmø. Bortsett fra dette fortsatte jeg selvfølgelig stilen med å spise med fingrene og klemme alle som ville, skriver han.
Etter to måneder hos svenskene uten å ha blitt smittet, fikk han telefon fra en venn i London som nettopp var blitt smittet og inviterte Graff over for å være hos ham.
– Da jeg ankom London noen dager senere, hadde han heldigvis fortsatt symptomer og siden han er en veldig uhygienisk type, var jeg sikker på å være i gode hender. Allerede første dag nyste han fritt og uanstrengt over kjøkkenbordet mens vi satt og spiste, forteller Graff.
Han sier at han samtidig kjørte med undergrunnsbanen i London hver dag, som har rykte om å være stedet hvor man blir smittet. Problemet var imidlertid at undergrunnen ofte var mer eller mindre folketom.
Han hadde fortsatt ikke pådratt seg corona etter en måneds tid i London og dro derfra videre til en venninne i Spania. Her ble han guidet med til en stripperbar som blant lokalbefolkningen bare ble kalt «Supersprederen». På denne baren kunne man stå som sild i en tønne og lyden av høy musikk man kunne rope hverandre opp i ansiktet uten munnbind. Etter noen uker i Spania var han fortsatt koronafri. Da muyndigheten innførte lockdown fortsatte han til Brasil.
– I innslaget kunne jeg se hvordan brasilianerne i panikk hamstret oksygen på flasker for syke. Dette virket selvfølgelig attraktivt og i januar 2021 kjøpte jeg billett for å fortsette jakten på virus i Brasil. Ifølge pressen skal det være en spesielt smittsom brasiliansk mutasjon av viruset som jeg muligens kan være så heldig å få, skriver den danske forfatteren om Brasil-turen.
Fra første dag i Brasil spiste han på gatekjøkken – med fingrene. Han hang med de fattigste og klemte og kysset alle som ville.
I Brasil gikk han også på en swingersklubb med 50 personer. Men etter to uker på swingersklubb i byen som skal ha verdens høyeste smittetall, var han fortsatt ikke smittet. Han gikk ut fra at han var immun, og ga opp smitteplanen.
Siden Danmark var mer eller mindre stengt og samtidig hadde elendig vær, bestemte han seg for å bli i Brasil hvor han skulle bruke tiden på å skrive ny bok.
– De neste ukene gikk derfor med til å leve et langt mer tilbaketrukket liv. Fra min skumle adresse i slummen flyttet jeg inn på et femstjerners hotell i den fine enden av byen. Her fikk jeg et stort og rent rom hvor jeg tilbrakte mange timer alene daglig med arbeid, skriver han
Som beboer på luksushotell får man automatisk all slags ekstra Covid-sikkerhet. Men så – en morgen etter 10 dager i sikkerhet på luksushotellet – våknet han etter en natt med rare og febersyke drømmer. Koronatesten var positiv.
– Nå i nesten et år hadde jeg ikke hørt om noe annet enn koronavirus i pressen. Uansett hva jeg gjorde og uansett hvor jeg så ble jeg stadig minnet om koronavirus, men hadde nå akseptert at dette viruset aldri skulle være en trussel for meg. Min kamp for å få viruset hadde vart i 11 måneder – og først nå kunne jeg høste frukten av alle mine anstrengelser, skriver Graff.
Han legger til at han ikke vil påstå at det er behagelig å ha koronavirus, og innser at noen reagerer mer enn andre.
– Selv hadde jeg 4-5 dager hvor jeg hadde litt feber, var sliten og mistet matlysten. Etterpå svettet jeg de neste dagene og kjente at energien kom og gikk, men etter 7 dager var jeg nesten tilbake til normalen.
Selv om den kontroversielle forfatteren selv er fornøyd med å ha lykkes med prosjektet sitt, møter han ifølge Dagbladet kraftig motbør fra mange.
«Håper dette er en spøk», kommenterer en.
«Dette handler ikke om deg for en gangs skyld. Men om en global helsekrise kan vi bare løse sammen… Du overlevde, men det er andre som kanskje ikke gjør det. Og det er de vi prøver å ta vare på.», skriver en annen.