Danseren Julio Kopseng (46) er dømt til 21 års forvaring for å ha voldtatt 18 kvinner samt ett voldtektsforsøk og mishandling av sin tidligere samboer. Dommen var den strengeste straffen som noen gang er avsagt i en voldtektssak i Norge. Nå har han søkt prøveløslatelse.
– Vi ba om en så streng dom på grunn av sakens omfang, karakter og grovhet. Det er så mange kvinner som er rammet. Det gjelder voldtekter av 18 kvinner og et voldtektsforsøk, sa aktor Guro Hansson Bull til NRK da dommen falt.
Hun la til at dommen gir et kraftig signal om at retten tar voldtektssaker alvorlig og at det nytter å anmelde selv om overgrepene skjedde for en stund siden.
Ifølge Wikipedia kom den første voldtektsanmeldelsen mot Kopseng i juli 2001, da Kopseng var 24 år gammel. I årene som fulgte, kom det flere voldtektsanmeldelser mot ham. Noen ofre oppgav hans egentlig navn til politiet, mens andre oppgav kunstnernavnene «Inferno» og «Julio Gonzales». Politiet sporet imidlertid ikke kunstnernavnene tilbake til Kopseng, og alle de seks første voldtektsanmeldelsene ble henlagt etter bevisets stilling.
Ble navngitt i avisa – anmeldelsene strømmet inn
I april 2013 ble han dømt i Oslo tingrett for tre voldtekter. Straffen var fengsel i fire år, hvorav to var betinget. Han gikk fri under påvente av ankesaken. Men sommeren 2013 kom enda en voldtektsanmeldelse. Dette et vendepunkt i etterforskningen, og etter dette ble Kopseng satt i varetekt. Etter at enkelte medier hadde begynt å omtale Kopseng med navn og bilde og omtalt ham som en potensiell serievoldtektsmann, hadde flere og flere kvinner gått til politiet for å melde fra om voldtektsepisoder fra de siste ti årene.
En av de han ble dømt for å ha voldtatt var eks samboeren Marthe. Hun var 23 år gammel da hun flyttet til Oslo og møtte Kopseng. Kort etter de flyttet sammen begynte overgrepene. Retten anslo at han hadde utsatt henne for rundt 300 voldtekter og flere andre tilfeller av vold de ni månedene forholdet varte.
Har søkt prøveløslatelse
– Da jeg hørte at han hadde søkt om prøveløslatelse var det mange følelser i spill. Jeg var sint, lei meg og stresset. Selv om sjansen for å møte ham igjen er minimal, kommer frykten alltid til å være der, sier hun til avisa Gjengangeren.
I slutten av august hadde han sittet fengslet i minstetiden som er 10 år. Begjæringen om prøveløslatelse ble sendt inn den 13. januar i år. Forsvareren hans, Heidi Reisvang, sier hun ikke vil forhåndsprosedere saken i mediene.
– Han har deltatt i programmer og vært i behandling i fengselet. Så vil vi komme tilbake til detaljene rundt det i retten, sier hun til VG.
Eks samboeren er redd.
– Jeg prøver å la være å tenke på at han kanskje kan slippe ut en gang. Men Norge har ikke livsvarig fengsel. Har noen hørt om noen som aldri slipper ut igjen? De gjør jo det, før eller senere. Men jeg reagerer når forsvareren hans viser til at han har deltatt i samtalegrupper og behandling, og at han liksom skal være rehabilitert nå, når det er bare tre-fire år siden han nektet han på alt, sier hun til Gjengangeren
Hun er helt klar på at 10 år ikke er nok.
– Det er ti år jeg og andre ofre har levd med redusert livskvalitet på grunn av det han har gjort. Slik jeg ser det er det også ti år da han har vært forhindret fra å begå nye voldtekter. Spør du meg kan han aldri sitte inne lenge nok, sier hun til Gjengangeren.
Behandlingen av søknaden om prøveløslatelse skjer i Ringerike, Asker og Bærum tingrett i Sandvika fra 16. til 18. januar neste år.