Ekspertene mener det er stor grunn til optimisme nå som vaksinen kommer, men frykter at lemping på regler kan føre oss tilbake til fase 3.
Første fase var enkelte tilfeller av smitte. Fase to var smitte i klynger. I den tredje fasen var det en økende epidemi, og i den fjerde er det full epidemi. I femte og siste fase, ville epidemien være synkende.
– Vi befinner oss i fase tre og fire nå, vi beveger oss opp og ned mellom disse, sier professor Audun Helge Nerland ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen til VG.
Nerland beskriver situasjonen som at vi nå er i stand til å begrense smitten, dersom det er vilje til det. Men han tror politikerne nøler fordi de frykter at for mye nedstenging vil ha for store økonomiske konsekvenser.
– Jeg har spekulert i om det her dreier seg om et slags Svarte-Perspill mellom stat og kommuner. Den som går for nedstenging, vil måtte betale regningen – altså kompensasjonen til næringsliv som blir hardt rammet, sier Nerland til VG.
Selv synes professoren den beste samfunnsøkonomiske løsningen ville være å stenge kraftig ned i fem til seks uker.
– Jeg mener det er mye mer fornuftig enn å stadig åpne opp igjen for så å måtte rykke tilbake fra fase fire til fase tre.
Også Jörn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, er skeptisk til å lette tiltakene, og frykter at lettelser i julen kan bety smittespredning. Han mener derfor at juleferien burde vært forlenget med et par uker, slik at smitten ville vært kraftig redusert når skolen starter opp igjen.
–Vaksinasjoner vil ikke gi en lettelse før i slutten av mars, sier han til VG.
Relatert:
Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom
Derfor dør det færre i den andre korona-bølgen, til tross for at smittetallene er høyere
Denne arvelige faktoren gjør at du kan ha redusert risiko for korona-smitte
Ny koronavariant sprer seg raskere – 70 prosent mer smittsom