søndag, november 29, 2020

Koronahull gir kraftig nordlys de neste dagene

Mest lest nå

Britisk prinsesse har fått korona

Prinsesse Michael av Kent fikk påvist koronavirus for tre uker siden.  Det er Dagbladet som skriver at Prinsesse Michael (75) av Kent har vært koronasmittet....

Farmen-Thor har fått ny jobb

Thor Haavik, som trolig er en av landets mest kjente prester etter at han var med i Farmen, har fått ny jobb.  Thor Haavik fra...

Norsk romsenter varsler kraftig nordlysaktivitet i hele landet de neste dagene.

– Man vil kunne se nordlys helt ned til Sør-Norge og kanskje Danmark og Tyskland, sier Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter til NRK.no.

Selv om solaktiviteten er lav er vi nå inne i en aktiv periode med koronahull i solens atmosfære. Koronahull har ingen ting med koronaviruset å gjøre. 


– Dette dreier seg om «hull» i solatmosfæren som skaper lokale vindforhold. Disse slynger elektromagnetisk stråling mot jordatmosfæren – som vi ser som nordlys, skriver NRK. 

Også da det var høy nordlysaktivitet for en måned siden var de forårsaket av koronahull.  

– Solstormer kan gi større effekt og skape sterkere nordlys. Fordelen med denne perioden med koronahull, er at vi oppdager disse hullene flere dager før de oppstår. Det er svært nyttig for dem som jakter på nordlyset, sier Brekke. 

Fakta om nordlys:

Nordlys er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot jorda.

Det oppstår i den øvre, polare atmosfæren, mellom 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen.

Gassen blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys. Selve lysutsendelsen kommer hovedsakelig fra atomer og molekyler i atmosfæren og ikke fra selve primærpartiklene.

Fargene i nordlyset er et linjespektrum som dekker hele området fra ultrafiolett til infrarødt.

Hvilke farger en forekomst av nordlys består av, blir bestemt av energinivået i partiklene og sammensetningen av atmosfæregassen.

(Kilde: Store norske leksikon)

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter