Hjem Nyheter Koronasmittede opplever å bli hetset

Koronasmittede opplever å bli hetset

av Marte Frimand

Hvis du blir smittet av korona, er du pliktig, ifølge smittevernloven, å informere om det til de du kan ha smittet. Men flere forteller at de opplever å bli hetset når de forteller at de har korona.

Adrian Fender Trulsen (22) fra Vestvågøy fikk en positiv koronatest den 8. april. Syv av vennene hans var også smittet. Ifølge reglene, må han da forsøke å spore opp alle han har vært sammen med de siste to ukene. Adrian fant ut at han bare skulle legge det ut på Snapchat. Flere i vennegjengen gjorde det samme.

Adrian og vennen fikk mange hyggelige meldinger med ønske om god bedring. Men så begynte det å tikke inn stygge meldinger. Det skriver NRK. Det var Lofotposten som først skrev om saken.

Adrian Fender Trulsen
Foto: Privat

Fikk beskyldninger

Adrian forteller at han mottok flere lite hyggelige meldinger.

– Ei venninne fikk melding om at noen håpte hun dør av det, sier han til NRK.

Vennegjengen fikk blant annet meldinger der de ble beskylt for å ha hatt store fester. Men Adrian avviser dette, og forsikrer om at de hele tiden har holdt seg til de gjeldende reglene.

Frykten kommer til syne

Øystein Tollåli er kommuneoverlege i Vestvågøy. Han sier til Lofotposten at det har vært et godt samarbeid mellom legene og alle som har fått påvist korona, men at frykten kommer til syne i sosiale medier.

– Koronasituasjonen skaper frykt og sterke følelser, og det vises i sosiale medier, sier han.

Forsker Audun Fladmoe ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) har forsket på debattkulturer på nett.

– Terskelen for å si det man tenker er senket sammenlignet med tidligere. Da man måtte gå bort og konfrontere ansikt til ansikt, eller skrive et brev, sier han.

Sammenlikner med tuberkulose

På 1900-tallet var tuberkulose en vanlig sykdom. Hver femte person som døde på den tiden, døde av tuberkulose. Men det var knyttet stor skam til å være smittet.

– Smittsomme sykdommer har alltid satt menneskelige relasjoner på spissen. Og det har til alle tider vært viktig med åpenhet i slike situasjoner, sier historiker May-Brith Ohman Nielsen ved Universitetet i Agder.

Hun forteller at ingen snakket åpnet om at de hadde tuberkulose, i motsetning til korona i dag.

– Men det er krevende å etablere en god dialog rundt dette med smitte. Mange er redde, og det er ikke alle som klarer å motta en slik beskjed fra noen i nærheten, sier hun.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.