lørdag, januar 16, 2021

Koronasyk lege forteller fra tiden i respirator

Mest lest nå

Svenske Per Lundström jobbet som ambulerende lege i Stockholm. I midten av mars, ble han smittet av korona. Han ble raskt dårlig, og etter få dager, måtte han legges i koma. Nå forteller han om hvordan det var å ligge i respirator.

Den 16. mars, ble Per Lundström lagt i koma og koblet til respiratoren. Der lå han i 12 dager. Det er ikke uvanlig at pasienter som har ligget i respirator, forteller om vonde mareritt og minner når de våkner.

– Da jeg våknet hadde jeg, som mange andre, ubehagelige minner. Disse ubehagelige drømmene blir ikke sortert ut som mareritt du har om natta, men minnene forblir og føles veldig ekte, sier Per til Expressen.


Kunne verken snakke eller gå

Da Per våknet fra koma, hadde han nerveskader og kraftig svekkede muskler. Han kunne verken snakke eller gå, og måtte bruke lang tid på rehabilitering.

– Jeg er fortsatt veldig svak i musklene, og trenger å bli mye sterkere for å klare hverdagen, sier han.

Vanlig med mareritt

Kristin Kolloen er intensivsykepleier og har selv ligget to uker i respirator tidligere. Hun forteller til Dagbladet at det ikke er uvanlig å huske vonde drømmer i ettertid.

– Noen gjør det, andre gjør det ikke. Det kommer nok av en kombinasjon av sykdomsforløpet, medisinering og selve behandlingen. Mange klarer ikke å skille disse marerittene fra virkelighet og fantasi og det er ikke uvanlig at de blir med deg videre i livet, sier hun.

– Selv husker jeg ingenting fra de 14 dagene jeg lå i respirator, men jeg har hatt en del fantasier etter oppvåkningen fra respiratorbehandlingen. De føltes veldig virkelige, og jeg husker episoder som var stressende for meg som pasient. Jeg har hatt mange samtaler med pasienter som har traumatiske opplevelser rundt intensivbehandling, sier hun videre.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter