Hjem Forskning Koronasykdom kan elde hjernen din med 20 år

Koronasykdom kan elde hjernen din med 20 år

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Selv om covid-19 angriper lunger og luftveier, viser stadig flere studier at sykdommen også kan påvirke hjernen.

En fersk britisk studie fra forskere ved University of Cambridge og Imperial College London som omtales av VG antyder at koronasykdom kan føre til en kognitiv svekkelse i hjernen som tilsvarer det å bli 20 år eldre, eller miste 10 IQ-poeng.

Studien som nylig ble publisert i tidsskriftet eClinicalMedicine baseres på data fra 46 personer som hadde fått sykehusbehandling for alvorlig sars-cov-19-sykdom. 5 til 6 måneder etter sykdommen hadde de tidligere koronapasientene en kognitiv svikt som tilsvarer en naturlig aldring fra 50 til 70 år.

Hovedfunnet i studien er at pasientene er mindre presise og mer langsomme enn friske personer.

– Men antallet deltagere i studien var begrenset så man må ta resultatene med en klype salt, sier overlege i nevrologi ved Oslo universitetssykehus, Marion Boldingh, til VG.

Hun er likevel ikke overrasket over at man kan få mentale problemer eller kognitive vansker i lang tid etter at man har vært alvorlig syk med covid, slik som den britiske studien finner.

– Vi har sett tilsvarende funn i andre studier, sier hun og viser blant annet til den norske Koronastudien, ledet av forsker og lege Arne Søraas ved Oslo universitetssykehus, sier overlegen.

I studien til Søraas kommer det frem at omtrent ti prosent har problemer med hukommelsen etter gjennomgått koronasykdom, mens 13 prosent opplever konsentrasjonsvansker. Denne studien viser også en tendens til at de som ble sengeliggende en uke eller måtte få behandling på sykehus fikk større kognitive problemer enn de som hadde lettere sykdomsforløp.

Flere kan få kognitive problemer etter koronasykdom.

Samtidig har de fleste av de 20.000 som har svart i studien til Søraas hatt lett koronasykdom, og det er også mange av disse som rapporterer slike problemer.

Boldingh sier at forskerne enn så lenge ikke vet hvorfor noen utvikler mentale eller kognitive problemer etter covid-19, mens andre ikke gjør det.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com