Hjem Nyheter Koronatiltakene forlenges til over påsken

Koronatiltakene forlenges til over påsken

Regjeringen med helseminister Bent Høie i spissen, vil forlenge tiltakene mot Koronaviruset over påsken.

Det sier Erna Solberg, Bent Høie, og representanter fra FHI og Helsedirektoratet under en pressekonferanse fra statsministerens kontor tirsdag ettermiddag.

Tiltakene som forlenges er blant annet nedstengningen av skoler og barnehager, stenging av arrangementer, treningsentre, svømmehaler, frisører og andre virksomheter som ikke er kritisk for samfunnet.

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys også å reise til utlandet, og personer som ankommer Norge fra utlandet, skal oppholde seg i karantene i 14 dager (slik som tidligere).

Personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet skal oppholde seg i isolering, og man skal holde avstand fra andre, minst én meter utendørs, og minst to meter innendørs. Tiltaket gjelder ikke for familier som bor sammen.

Hytteforbudet forlenges

På spørsmål fra Dagbladet angående hytteforbudet, svarer statsministeren at hytteforbudet vil forlenges.

– Hytteforbudet fortsettes for å håndtere sykdom i en slik situasjon som vi er nå. Det vi ikke trenger nå er at smittespredningen starter i kommuner med to leger.

– Det ønsket fra kommunene er så tydelig siden de ikke har kapasitet til å også ta vare på andre, slik som folk som skades på fjellet.

– I påskeferien kan dere i stedet skaffe dere noen gode spill, late som dere er på hytten, og bli hjemme, sier hun smilende.

– Vi vil komme med en ny vurdering 13. april. Da kan vi enten løse på tiltakene, eller eventuelt stramme på de. Det er viktig at alle følger tiltakene, siden vi må kunne vurdere om tiltakene faktisk er effektive.

Selv om statsministeren har vært i kontakt med personer som er blitt smittet, har hun ikke blitt testet. 

– Jeg har ikke blitt testet fordi jeg ikke har vist symptomer. Jeg følger akkurat samme prosedyre som helsearbeidere, sier statsministeren.

– Det er lite hensikt å teste folk som er asymptomatiske, legger FHI til.

Arbeidsledigheten er på 10 prosent 

Ifølge en ny rapport fra Nav er det 300,000 arbeidsledige. Det er en arbeidsledighet på hele 10 prosent. Det er det høyeste nivået siden krigen.

– De nye tallene understreker alvoret for bedrifter og arbeidsfolk. Situasjonen er spesielt alvorlig for små og mellomstore bedrifter som nå blør, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NRK.

– Særlig unge som nå skal ut eller nettopp har kommet seg inn i arbeidslivet er utsatt. Når du først faller utenfor som ung vet vi at det blir vanskeligere å komme seg inn igjen. Vi snakker om en mulig tapt generasjon slik som vi så i Spania og Hellas etter finanskrisen, hvor mange aldri har kommet seg inn i arbeidslivet, legger Almlid til.

Erna Solberg legger mye av skylden på Koronaviruset og den lave oljeprisen. Koronaviruset har blant annet rammet reiselivsnæringen ekstremt hardt. Statsministeren sier at hun har vært i kontakt med ledere i reiselivsnæringen, og de estimerer at over 90 prosent av arbeidstakere vil bli permittert.

Videre er oljeprisen nede på rekordlave prisnivåer. Det er en tosidet sak: Først og fremst er etterspørselen ekstremt lav grunnet Koronaviruset. Færre bruker bilen når de må isolere seg fra samfunnet.

På den andre siden, endte forhandlingene mellom Russland og Saudi-Arabia, angående produksjonskutt – på en dårlig note. Da åpnet Saudi-Arabia slusene og pumpet store mengder olje i markedet. Dette var før Koronaviruset ble et stort problem for verden.

Ny rapport fra Folkehelseinstituttet 

Avgjørelsen kommer på bakgrunn av en risikovurdering publisert av Folsehelseinsituttet på tirsdag. I rapporten vurderer de tre scenarioer, hvor hver periode markeres av et visst «spredningspotensiale». I rapporten anslår FHI at mellom 5 til 50 prosent av befolkningen vil bli smittet. Det er mellom 268,400 og 2,684,000 mennesker.

Rapporten legger frem omtrent identisk informasjon slik som den forrige publiserte rapporten. Begge rapportene konkluderer med at epidemien vil belaste helsevesenet enormt mye, men i den nyere rapporten drøftes de tre scenarioene Slipp epidemien løsBrems epidemien, og Undertrykk epidemien.

«Slipp epidemien løs»

I dette scenarioet antar FHI at viruset vil smittes med stor usikkerhet gjennom befolkningen i løpet av tre-fire måneder. De anslår at 40 til 70 prosent vil smittes, og at dette vil føre til katastrofale belastninger på helsevesenet.

Det vil føre til en kort periode bestående av apokalyptisk-lignende tilstander, men etter hvert vil en stor andel befolkningen bli immun. I rapporten anser FHI denne strategien som uaktuell, og det poengteres at immunisering av deler av befolkningen vil skje uansett hvilken strategi som velges.

Dette er strategien Storbritannia tok i bruk før helgen.

«Brems epidemien» og «undertrykk epidemien»

Under scenarioet «brems epidemien» settes tiltak inn for å bremse epidemiens spredning og holde på et lavt nivå, uten en høy topp, med et lavt spredningspotensiale, slik at sykehusenes kapasitet holder tritt med epidemien.

Som en konsekvens av epidemiens gang gjennomgår mange mennesker infeksjonen, og det bygges immunitet i befolkningen. Dette er strategien som følges nå.

Under scenarioet «undertrykk epidemien», vil sterke tiltak settes inn for å kvele epidemien snarest og deretter holde viruset under kontroll med et veldig lavt spredningspotensiale, og dermed utsette epidemien fram til en eventuell vaksinasjon av en nødvendig andel av befolkningen, eller frem til en effektiv behandling blir tilgjengelig. Dette er modellen kineserne og sørkoreanerne har fulgt.

LES OGSÅ: Line mistet pappaen sin til koronaviruset – nå har hun en klar oppfordring til oss alle

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com