tirsdag, september 29, 2020

Koronaviruset: 10 millioner smittet og 500,000 bekreftede dødsfall

Mest lest nå

Én grusom milepæl for det globale samfunn – det er nå 10 millioner bekreftede tilfeller av Koronavirus-smitte. 4 millioner aktive tilfeller og 505,000 bekreftede dødsfall så langt i pandemien som har rystet verden og satt hundrevis av millioner mennesker i isolasjon.

Koronaviruset er nesten ikke-eksisterende i Norge – ett her og ett der, men det har blitt bekjempet på en effektiv måte. Det samme kan ikke sies om andre (større) land i verden. I går var det 40,540 nye tilfeller i USA; 29,313 nye tilfeller i Brasil; 19,620 nye tilfeller i India og; 6,791 nye tilfeller i Russland. Man observerer også farlige trender i Mexico, Bangladesh og Saudi-Arabia.

Virusets fremtreden i verden – fra Kina til 213 land og territorier

Det hele startet i storbyen Wuhan, nordøst i Kina. Det ble først rapportert om uvanlige tilfeller av lungebetennelse, men det ble fort oppdaget at denne infeksjonen var av en annen art. I januar hadde viruset spredd seg til alle de 31 kinesiske provinsene, og det ble fort igangsatt omfattende arbeid for å isolere alle tilfeller, spesielt i byen Wuhan.


Men det var for sent. 15. januar var viruset ankommet Thailand, og det spredde seg fort til Japan, Sør-Korea, Taiwan, og USA. Thailand var ekstremt effektiv i å håndtere viruset – så langt er det kun 58 Koronavirusrelaterte dødsfall i landet.

Sosial distansering har blitt en svært reell del av hverdagen for utrolig mange mennesker i verden. Foto: Otherhalf Collective

Men i mars var det Europas tur. Spesielt Italia og Østerrike, og etter hvert Spania, Frankrike og Tyskland ble rammet hardest. Hundrevis av millioner måtte i lockdown, og Italias helseapparat var svært nær kollaps.

De siste to månedene har Italia gjenåpnet grensene sine og tillatt regional reising. På lørdag ble det kun rapportert om åtte dødsfall, det laveste siden 1. mars, ifølge ABC. Det ser heldigvis ut som at Europa er på bedringens vei, men viruset vil trolig ikke forsvinne med det første.

Viruset vil returnere og muligens aldri forsvinne

Verdens Helseorganisasjon er svært sikker på at viruset vil returnere igjen i såkalte bølger. «Viruset vil trolig bli enda et endemisk og returnerende virus i vårt samfunn. Viruset vil muligens aldri forsvinne,» sa epidemiolog Michael Ryan under en virtuell pressekonferanse, ifølge BBC.

Det er for øyeblikket over 100 potensielle vaksiner som testes, men doktor Ryan viser til andre infeksjonssykdommer, deriblant meslinger, som ikke har blitt eliminert selv om det finnes vaksiner for de.

Anthony Fauci – direktør for det amerikanske instituttet for infeksjonssykdommer og den (tidligere) Korona-rådgiveren for Trump-administrasjonen – kom også med mørke advarsler dersom USA åpnet opp økonomien og landet for tidlig.

«Hvis økonomiske interesser prioriteres før folkehelsen oppstår det en risiko for at man utløser et utbrudd man ikke kan kontrollere,» advarte doktor Fauci.

Trump har selvsagt tilsidesatt helseeksperten fordi han gikk i mot propagandaen Trump spredde om viruset og den såkalte «radikale» venstresiden som ikke ønsket å åpne opp landet i frykt for en oppblussing.

Den brutale realiteten er at vi må lære å leve med Koronaviruset. Dessverre er det her for å bli. Heldigvis finnes det metoder for å slå ned på viruset – sosial distansering er ett av disse verktøyene vi kan bruke, og det har hatt utrolig gode resultater i Norge. En gang vil vi nok finne en effektiv vaksine, men det kan ta lang tid.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter