onsdag, oktober 21, 2020

Koronaviruset er nå en pandemi – Lege Kaveh Rashidi har en bønn til alle nordmenn

Mest lest nå

Koronaviruset er nå en pandemi, sier Verdens helseorganisasjon (WHO). 132 758 er blitt smittet av viruset som angriper luftveiene.

I Norge er det 907 tilfeller av virussmitte, som også kalles for covid-19. Antall smittede i Skandinavia har økt eksponensielt siden forrige uke. Skoler, barnehager og universiteter over hele landet er blitt stengt for å hindre viruset å spre seg.

De fleste offentlige arrangementer er nå blitt avlyst, både i Norge og i utlandet. Danmark har nå valgt å stenge grensene sine. Dersom du er i Heimevernet eller annen militær organisasjon bør du forvente å få en telefon innen få dager. 3 nordmenn har så langt mistet livet.


Les også: 103-åring frisk fra koronaviruset

Epidemi vs pandemi

I ordboken defineres en epidemi som en sykdom som sprer seg hurtig. En pandemi defineres som en epidemisk sykdom som sprer seg fra land til land. Forskjellen er derfor subtil, men ligger i hvor hyppig viruset sprer seg. Dersom et virus er nådd omtrent hele verden, og er ute av kontroll, defineres det av de fleste forskere som en pandemi.

Svartedauden, spanskesyken og tuberkulose er eksempler på tidligere pandemiske sykdommer som har rammet menneskeheten. Disse sykdommene hadde (heldigvis for oss?) mye verre effekter på menneskekroppen enn Koronaviruset.

Det forventes at viruset når sin smittetopp mellom mai og oktober i Norge, rapporterer FHI. Da er omtrent 2,2 millioner nordmenn blitt smittet av viruset. Med andre ord vil helsevesenet oppleve en ekstrem belastning dersom tusenvis av nordmenn må legges inn på sykehus.

Les også: Storbritannias overraskende tiltak: La det gå!

Bønn fra en lege 

Fastlege og forfatter Kaveh Rashidi kom i dag med en bønn til alle nordmenn gjennom et leserinnlegg i VG.

I innlegget ber Radhidi oss alle innstendig om ikke å heve deg selv og dine egne vurderinger over rådene fra myndighetene. I innlegget som har fått tusenvis av likerklikk og kommentarer skriver han blant annet:

«Jeg og mine kolleger i helsevesenet er dødsslitne. Og vi skal bli enda mer slitne i ukene og månedene som kommer. Vær så snill, hjelp oss. Dette er en helse-krig, og vi er soldatene, men det fungerer ikke hvis befolkningen gjør problemet verre. Kall dette en ydmyk bønn eller en lege som trygler, men vær så snill: Alt vi ber om er at dere hører på helsemyndighetene, tar vare på hverandre og sprer varme og kjærlighet i samfunnet. Så skal vi gjøre vårt, vi skal stå med de syke og hjelpe så godt vi klarer.»

Del gjerne oppfordringen til Kaveh videre – den er så viktig! Tusen takk til alle som nå utgjør en forskjell for nasjonen vår!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Populært denne uken

Datteren kaller moren sin for «feit» – Morens tilsvar er noe alle foreldre burde få med seg

Da Allison Kimmey gikk på videregående, var hun besatt av å ha den perfekte kroppen. "Jeg begynte å utvikle en spiseforstyrrelse, og var besatt av...

Derfor fryser kvinner mer enn menn

Har du opplevd å være skikkelig frostig mens mannen sitter i t-skjorte? Du er ikke alene, det er nemlig ofte slik...

Siste nyheter