Hjem Nyheter Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom

Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom

MIS-C er et nytt syndrom som kan oppstå hos barn og unge etter infeksjon med koronaviruset.

Siden starten av pandemien er 1288 barn og unge i USA rammet av MIS-C, skriver Dagbladet. 23 har dødd som følge av sykdommen.

Forkortelsen MIS-C står for «Multisystem Inflammatory Syndrom in Children», eller «multiorgan inflammatorisk syndrom hos barn» på norsk.

– MIS-C er et nytt syndrom, og mange spørsmål står ubesvart om hvorfor noen barn og unge utvikler det etter covid-19-sykdom eller etter kontakt med noen som har covid-19, mens andre ikke gjør det, skriver det amerikanske smitteverninstituttet Centers for Desease Control and Prevention (CDC)  ifølge Dagbladet.

På symptomlisten fra det amerikanske smittevernsinstituttet CDC står feber, magesmerter, oppkast, diarre, nakkesmerter, blodskutte øyne og følelsen av å være ekstra trøtt.

Pusteproblemer, brystsmerter, forvirring, blå lepper eller ansikt, alvorlige magesmerter og ekstrem tretthet er de mest alvorlige symptomene der CDC anbefaler pårørende å ta kontakt med akutt hjelp.

De fleste rapporterte tilfeller av MIS-C er blant barn og ungdommer mellom 1 og 14 år, med en gjennomsnittsalder på 8 år skriver Dagbladet. 99 prosent av de som rammes av MIS-C har testet positivt for SARS CoV-2, altså koronaviruset.

14-år gammel gutt i USA ble innlagt med mystiske symptomer. Foto: Progress in Pediatric Cardiology

I Sverige skal rundt 70 barn ha vært rammet av den mystiske barnesykdommen. Norge har vært mye mildere rammet av Covid-19 enn Sverige og USA, men også her er det rapportert tilfeller av MIS-C.

LES OGSÅ: Skummel barnesykdom er tilbake – Dette må du vite

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com