Hjem Nyheter Koronaviruset påvist i greske flyktningsleirer: – Vil ha enorme konsekvenser

Koronaviruset påvist i greske flyktningsleirer: – Vil ha enorme konsekvenser

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Middelhavsøyer nordmenn og turister vanligvis ville kalt for ferieparadis, er siden flyktningskrisen blitt hjem for tusenvis av syriske flyktninger: barn og kvinner som lever under umenneskelige forhold. Disse flyktningene bor absolutt ikke på hotellrom med 5-stjerners mat og service, men i trange leirer med få toaletter fordelt på hundrevis av mennesker. Slike steder med elendige hygieneforhold, vil føre til en eksplosjon av smittede dersom Koronaviruset påvises hos noen av beboerne. 

Flyktningskrisen har pågått siden 2015, og skapt store konsekvenser for land i EU. Noen av landene, slik som Tyskland har vært positiv til flyktningene, mens land som Ungarn stengte grensene omtrent momentant, og har holdt de stengt for flyktninger siden. Her i Norge har det vært blandede meninger, men grunnet et saksbehandlingssystem som allerede var overarbeidet før krisen, har vi begrenset strømmen av flyktninger.

Men med Koronaviruset på banen, oppstår det nye problemstillinger for EU og det europeiske samfunnet. Viruset som har herjet gjennom verden, har skapt enorme konsekvenser for næringslivet og andre industrier. Men i Vesten har vi veletablerte (dog overopphetede) helseapparat og systemer for å håndtere slike katastrofer. I hvert fall for de fleste.

Leirene som før krisen var overbefolket, står nå for tur. Leirer som er på greske middelhavsøyer er hjem for over 41,000 mennesker, inkludert mer enn 13 000 barn. Leirer på fastlandet er også oversvømt av mennesker i nød. Det er ikke nok mat, vann eller såpe. Og la oss ikke snakke om Antibac og antivirale medisiner: det finner man ikke mye av.

En leir på fastlands-Hellas i Ritsona, er hjem til over 2,700 mennesker. Flere enn 20 beboere har testet positivt for covid-19, og nå skal alle beboerne testes for viruset.

Leiren på Moria, som huser nesten 20,000 mennesker, har enda ikke fått noen bekrefte tilfeller. Der er det dessverre bare et tidsspørsmål før Koronaviruset er innenfor leirens område.

Statsministeren i Hellas, Kyriakos Mitsotakis, har sagt at Hellas er beredt til å beskytte øyene. Det er ingen bekreftede tilfeller på øyene ennå, men i et desperat forsøk har de bedt om hjelp.

«Forholdene er langt fra ideele, men Hellas vil håndtere problemet selv. Vi har ikke fått mye hjelp fra EU, sier statsministeren i en sending hos CNN.

Leger uten grenser assisterer på bakken

Leger uten grenser er en humanitær organisasjon som ofte befinner seg på steder der den humanitære nøden er størst. Organisasjonen har hatt fulle hender på steder som Moria-leiren, og befinner seg der for øyeblikket. Dette er den eneste humanitære organisasjonen som har personell i Moria-leiren.

Sosialnytt har vært i kontakt med én av de som har hjulpet flyktninger på stedet – barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk.

Brubakk forteller oss om den katastrofale situasjonen. Barn, kvinner, eldre, og syke, mangler  livsnødvendige ressurser slik som medisiner og rent vann. I Moria-leiren bor det over 20,000 mennesker, i en leir designet for knappe 3,000 mennesker. Derfor er sanitærforholdene svært dårlige og opp til 1,300 mennesker deler én kran (!).

«En familie har omlag 3 kvadratmeter å leve på – på størrelsen av en liten dobbeltseng – og naboen bor på andre siden av et telt. Varmt vann finnes ikke: man vasker klær i kaldt vann og for hånd. Kloakk renner mellom teltene, og fordi alt er dimensjonert for én syvende del av det antallet som bor der, er det også søppel overalt.», skriver Brubakk.

UNICEF i dialog med den greske regjeringen og FN

UNICEFs generalsekretær, Camille Viken, får ikke bekreftet at de har personell i Moria-leiren, men de har personell på Lesvos. Hun forteller at situasjonen er kritisk i disse leirene, og frykter katastrofale konsekvenser dersom Koronaviruset påvises hos flyktninger som bor i disse leirene.
UNICEF bruker andre metoder for å bistå i den humanitære aksjonen. Viken skriver at de er i samarbeid med den greske regjeringen, FN-byråer, og andre partnere for å utvikle beredskapsplaner. De jobber også med å opprette midlertidige fasiliteter og telt som gjør det mulig for nasjonale helsemyndigheter å utføre kontroller og gi helsehjelp til mennesker som er smittet. UNICEF spiller en enorm rolle som representant for barna på steder som Moria og Lesvos.

Ønsker at flyktningene evakueres fra øygruppene

Generalsekretæren forteller at UNICEF oppfordrer myndighetene til å øyeblikkelig overføre alle sårbare flyktninger, inkludert barn, til det greske fastlandet, i tråd med folkehelsemyndighetenes retninglinjer.

«Inntil dette skjer, vil UNICEF fortsette med forebyggende tiltak, bygge kapasitet til å håndtere et utbrudd, og jobbe med å sikre fortsatt skolegang for barne på øyene.», legger hun til.

FN og andre grupper roper også ut om forholdene på middelhavsøyene. 16. mars kom FN ut med et skriftlig brev til EU, der de kritiserer EU for sin mangel på aksjon, og oppfordrer EU til å ta ansvar for en evakuering av øygruppene:

«I kjølvannet av Covid-19-pandemien, ønsker FN at flyktninger skal evakueres fra Moria-leiren på Lesbos, der familier og de syke blir prioritert. Kunngjøringen kommer på grunn av bekymringsmeldinger om flyktninger som er i faregruppen, og siden leirene ikke har infrastrukturen som trengs for å bekjempe viruset,» står det i brevet.

I brevet skrives det også at europeiske land tidligere har snudd ryggen til migrantene gjennom flyktningskrisen, og strammet grenseovergangene mellom land som grenser til steder slik som Tyrkia, Hellas, og Italia. Nå er grenseovergangene bevoktet i større grad, og bevegelsesfriheten er redusert, grunnet frykten for Koronaviruset.

Her er jeg helt enig i at EU må ta nødvendige grep for å få evakuert flyktningene fra leirene som vil beskrives som Ground Zero dersom de ikke blir tatt hånd om. Hundrevis, om ikke tusenvis, vil dø i leirene med elendige og umenneskelige forhold. Jeg vil ikke engang nevne de stygge og forferdelige bildene jeg ser for meg akkurat nå, men du kan jo tenke deg til hvordan en slik apokalyptisk humanitær katastrofe vil se ut.

Delta i nødhjelpen

Hvis du ønsker å støtte arbeidet til organisasjoner som deltar i den humanitære nødhjelpen, enten ved å sende leger til steder som Moria, kan du støtte Leger uten grenser sitt arbeid gjennom nettsiden deres.

Hvis du ønsker å støtte arbeidet til organisasjoner som fungerer som representanter for flyktninger og barn som har mistet alt i krig og katastrofer, kan du støtte UNICEF sitt arbeid gjennom nettsiden deres.

Disse organisasjonene jobber på spreng for å hjelpe barn som lever under forferdelige forhold. Nå når Koronaviruset har kommet på banen, jobbes det enda hardere. Så dersom du har vurdert å støtte slike organisasjoner tidligere, er dette definitivt tiden for å gjøre det. En donasjon på små summer kan hjelpe enormt, dersom mange donerer.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com