lørdag, januar 16, 2021

Koronaviruset vil føre til lavere CO2-utslipp

Mest lest nå

Det dødelige viruset har smittet over 120 000, og resultert i nesten 5000 dødsfall. Tidligere i dag anbefalte Helsedirektoratet at alle barnehager, skoler, og universiteter stenges.

Viruset er skremmende, men det kan i hvert fall føre til én god ting – lavere CO2-utslipp. I Kina, landet der viruset har sin opprinnelse, er CO2-utslippet redusert med hele 25 prosent, skriver The Guardian.

Dersom denne trenden fortsetter, kan viruset føre til det første fallet i CO2-utslippet siden finanskrisen i 2008-09. Det kan til og med kjøpe oss tid til å innføre klimatiltak, og viktigere, inspirere til langsiktige endringer i holdninger til blant annet reising.Ti-tusenvis av flyvninger er kansellert

Helsemyndigheter verden rundt anbefaler folk å ikke reise til land med utbredt spredning. Ti tusener av flyvninger er dermed blitt kansellert over hele verden. I Norge har også SAS drastisk redusert antall flyvninger til utlandet, skriver Dagbladet.

Global flytrafikk ble redusert med 4,3 prosent i februar, men Rob Jackson, leder for Global Carbon Project, en organisasjon for redusert klimautslipp, er ikke veldig optimistisk for hvordan dette kan påvirke klimaet langsiktig.

– Det vil kun være meningsfullt dersom det fører til langsiktige endringer i folks holdninger, spesielt angående flyvning.

– Hvis dette kan føre til endringer i hvordan vi reiser, kan det også føre til større bruk av virtuelle møter. Men jeg ser ingen lys side ved koronaviruset. Hvis gassutslippet reduseres midlertidig, vil det ikke være en betydelig endring langsiktig, med mindre det fører til en global resesjon. Ingen ønsket det i 2008, og ingen ønsker det nå.

Les også: Hvordan vil Koronaviruset påvirke verdensøkonomien? 


CO2-utslippet er redusert med 200 megatonn i Kina

Spørsmålet er om hvorvidt endringene er midlertidig. Det er estimert at Kina har redusert utslippet sitt med 200 megatonn (!) CO2. Men denne reduksjonen er nok ikke varig dersom fabrikker åpner igjen og kjører produksjon opp til maksimum kapasitet for å ta igjen tapte penger.

Kinas president, Xi Jinping, har indikert at staten vil innføre stimulipakker for å assistere i økonomiens bedring. Det kan vise seg å være motvirkende for klimaet dersom det innebærer en økning i kullproduksjon og kutt i reguleringer på utslipp.

Forrige gang Kina opplevde en slik økonomisk trussel var under finanskrisen. Det ble fort innført statlige tiltak for å balansere økonomien, og etter kort tid økte mengden av CO2-utslipp til nivåer før krisen.

 

 

 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter