Onsdag og torsdag sendes det ut over 4 millioner SMS-er fra FHI.
I tekstmeldingen ber de folk laste ned appen Smittestopp. I appen kan du gi og få beskjed om smitte. Det er spesielt viktig at alle som har appen og som tester positivt, melder fra om det i Smittestopp.
– Vi forventer en betydelig smitteøkning i ukene fremover, og den enkelte skal nå i større grad si fra om smitte til nærkontaktene sine. Ved å melde fra gjennom Smittestopp oppnår du i tillegg at nærkontakter du ikke kjenner til får beskjed. Og du får selv beskjed dersom du har vært i nærheten av noen som er smittet, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.
Etter at FHI sendte ut de første to millioner SMS-er om smittesporing, økte antallet registrerte smittetilfeller gjennom sporingsappen «Smittestopp».
– Vi ser at antallet som meldte seg smittet i Smittestopp, gjorde et stort byks etter at vi sendte ut to millioner SMS-er til folk over 16 år i går. Fra rundt 400 meldinger om smitte dagen før, gikk det opp til 1377 meldinger i går, opplyser assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.
For å melde om smitte, må positiv test være tatt på teststasjon og være registrert i Meldingsysstem for smittsomme sykdommer, MSIS.
Antall nedlastinger gikk opp med 70.000 etter SMS-kampanjen. Det betyr at rundt 3,5 prosent av dem som mottok meldingen, lastet ned appen.
Før kampanjen var Smittestopp lastet ned over 1,1 millioner ganger, og antallet som melder seg smittet i appen har økt kraftig de siste ukene.
Da appen kom var det mange som av personvernhensyn var skeptiske til å laste den ned.
– Smittestopp har svært sterke personverninnstillinger. Informasjonen om andre app-brukere du møter lagres som anonyme kontaktnøkler på din egen telefon. Appen sender ikke data til andre før du selv eksplisitt melder deg smittet og samtykker til å sende data, sier FHI i en pressemelding.
Samtidig gjør appen at du enkelt kan varsle nærkontakter, kjente og ukjente, helt anonymt, om at du er blitt smittet.
– Det er ikke mulig å stanse smittebølgen som kommer, men vi kan bremse den med minst mulig inngripende tiltak. Smittestopp er et slikt tiltak. Appen blir mer effektiv jo flere som bruker den, og det er derfor vi igjen oppfordrer alle til å laste den ned, sier Camilla Stoltenberg.