Elleve nye pasienter med koronavirus ble lagt inn på Oslo universitetssykehus, Ullevål tirsdag.
FHI-direktør Camilla Stoltenberg var nylig ute og advarte om at koronasmitten trolig vil stige kraftig i Norge ganske snart.
– Når så mange smittes i løpet av kort tid, vil risikoen for å bli alvorlig syk være større enn noen gang for de som ikke er vaksinerte. Men vaksinene vil beskytte den enkelte godt, sa Stoltenberg mandag.
Flertallet som legges inn på sykehus med korona er nå uvaksinerte. Så samtidig som Stoltenberg advarte mot smitten, oppfordret hun uvaksinerte til å oppsøke vaksinesentrene og ba de som kan ta boosterdose allerede om å gjøre det.
Omikronvarianten fører nå til en ny bølge av smitte og sykehusinnleggelser i mange europeiske land. Kommunene og sykehusene forbereder seg på at denne bølgen kommer til Norge i januar.
Omikron ble bekreftet i Norge tidlig i desember. Det var mandag ettermiddag ikke klart om noen av de elleve nye innlagte på Oslo universitetssykehus var smittet med omikron.
– Før jul hadde vi tre til seks innleggelser i døgnet. Omtrent like mange ble skrevet ut. Elleve nye innleggelser på et døgn er mye, det er kanskje rekord i denne bølgen. Vi er veldig spente på hvordan dette utvikler seg, sier seksjonsleder ved avdeling for anestesiologi Anne Bøen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål til VG.
I fjorårets siste uke utgjorde omikron-varianten av koronaviruset 65,4 prosent av alle smittetilfellene som ble screenet eller sekvensert.
Det er fortsatt uvisst om omikronvarianten vil føre til mer eller mindre alvorlig sykdom.
– Mandag hadde vi ingen inneliggende med bekreftet omikron-smitte på intensiv. Vi vet at av alle coronaprøver som analyseres nå og er positive på C-19, er 70 prosent omikron. Det er fortsatt for tidlig å si om det vil føre til flere innleggelser, sier Bøen til VG.
Hun sier at sykehuset regner med at med så mange smittede vil også flere bli innlagt.
– Vi håper at pasientene ikke blir like syke og intensivkrevende av omikron som av delta. Sengepostene vil imidlertid kunne få en stor utfordring med mange innlagte samtidig, selv om pasientene ikke er kritisk syke og må på intensiv, sier seksjonslederen.
Mens en rekke andre europeiske land opplever en ekstrem vekst i smitten, har Norge etter den nasjonale nedstengingen før jul, i det siste også opplevd at smittetallene har gått ned. Ifølge VGs koronaoversikt har imidlertid smittetrenden nå gått fra synkende til flat.