Hjem Helse Kraftig økning i denne kreftformen – dette er symptomene du må være obs på

Kraftig økning i denne kreftformen – dette er symptomene du må være obs på

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Forekomsten av tarmkreft har økt mer i Norge enn i nabolandene.

– Erfaring fra klinikken er jo at det er noen som går lenge med symptomer før de går til fastlegen, sier onkolog og kreftforsker Eva Hofsli ved St. Olavs hospital og NTNU til Nettavisen.

Det kan være fordi problemer med mage og tarm er litt tabu. Norge ligger helt i verdenstoppen i antall tilfeller av denne kreftformen, og det har økt de senere årene. Likevel snakkes det lite om kreft i tykk- og endetarm.

– Tarmkreft er en skummel kreftform som normalt ikke har symptomer før den har kommet langt, og symptomene oppdages ofte sent. Og ofte forveksles symptomene med vanlige mageplager, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til Nettavisen.

Prognosene har blitt bedre. Men tallene er fortsatt dystre.  I 2020 fikk 4.494 nordmenn tarmkreft. Litt flere menn ble rammet enn kvinner. 1.524 døde av sykdommen samme år.

Disse tre faktorene gjøre deg mer sårbar for å utvikle tarmkreft:

  • Høy alder er den viktigste risikofaktoren for alle former for kreft
  • Menn er mer utsatt for tarmkreft enn kvinner
  • Personer med familiemedlemmer som har hatt tarmkreft har høyere risiko. Det er imidlertid ikke alle tilfeller av tarmkreft som er arvelig betinget.

Sykdommen kan også i noen grad forebygges. Paula Berstad i Kreftregisteret forsker på tarmkreft og kreftforebygging, og sier at internasjonale kunnskapsoppsummeringer viser at omkring 45 til 50 prosent av alle tarmkrefttilfeller kan tilskrives livsstilsfaktorer.

– Det vil si at halvparten eller nesten halvparten av tarmkrefttilfeller kunne vært unngått med sunne levevaner, sier Berstad til Nettavisen.

Dette er symptomene du må være obs på:

  • Endret avføringsmønster som vekslende treg/løs avføring er vanlig ved kreft i tykktarmen. Ved endetarmskreft er løs avføring og sterk avføringstrang et symptom når svulsten har nådd en viss størrelse.
  • Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring forårsakes av at svulsten tar plass og kan føles som om at det fremdeles er avføring igjen i tarmen.
  • Luft i tarmen, følelse av å være oppblåst kan forårsakes av at tarmen holder på å gå tett.
  • Magesmerter kan oppstå dersom en svulst blokkerer tarmpassasjen slik at avføring og luft får problemer med å passere. Cirka 20 prosent av all kreft i tykktarm/endetarm starter med akutte smerter og tarmslyng (ileus).
  • Blod i avføringen kan vise seg som synlig rødt blod hvis svulsten er i nedre del av tarmen eller som sortfarget avføring dersom svulsten er i øvre del av tarmen. Har du blod i endetarmsåpningen, i toalettskålen eller på papiret, bør du få sjekket dette hos legen din, selv om det bare er små mengder.
  • Vekttap kommer av at matlysten ofte blir dårlig på grunn av problemene som er beskrevet over. Dette kan være tegn på at sykdommen er kommet langt.
  • Blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre) kommer av at svulsten ofte har blødd inn i tarmen over tid.

(Kilde: Kreftforeningen)

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com