in ,

Kraftig økning i innlagte korona-pasienter

Espen Nakstad

Mandag var 225 koronasmittede pasienter innlagt ved norske sykehus. Det 35 flere pasienter enn det var fredag, viser tall fra Helsedirektoratet.

53 av pasientene er innlagt på intensivavdeling, og av disse er 35 så syke at de får respiratorbehandling. Sammenlignet med fredag er det fem færre på intensiven, mens sju flere mottar respiratorbehandling.


Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de nå jobber sammen med FHI og Helsedirektoratet med å få det juridiske og praktiske på plass så raskt som mulig slik at kommunene kan ta i bruk coronasertifikat.

– Vi håper å ha dette på plass i løpet av denne uken. Samtidig jobber vi med å se på mer utstrakt bruk av coronasertifikat nasjonalt, skriver departementet i en e-post til VG.

Flere sykehus melder om kapasitetsutfordringer i møte med koronapasienter og RS-virus. St. Olavs hospital i Trondheim har blant annet måttet utsette alle planlagte operasjoner som krever innleggelse, og som kan vente, skriver TV 2 mandag.

St. Olavs hospital har rekordmange innlagt med korona, samtidig som sykefraværet er doblet blant de ansatte.

Fredag innførte Regjeringen flere nye tiltak for å få bukt med den økende smittetrenden:

  • Kommuner skal få muligheten til å innføre koronapass.
  • Det tilbys booster-dose til alle over 18 år
  • Økt testplikt fra onsdag denne uken
  • Uvaksinert helsepersonell får nye regler for

– Vi er bekymret hvis trenden ikke snur. Dette blir ikke lettere inn mot vintersesong, da vi også får andre luftveissykdommer slik som influensa. Derfor er det viktig å snu denne trenden nå, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2.

Han viser til at 55 prosent av personene som er innlagt på sykehus er eldre og vaksinerte. 45 prosent er uvaksinerte i lavere aldersgrupper.

– Personene som ligger lengst og har størst sjanse for å havne på intensivavdelingen er uvaksinerte, sier han.

Samtidig mener han at det er avgjørende at befolkningen følger tiltakene.

– Tiltak uten etterlevelse gir ingen effekt. Hvis vi overholder tiltakene sammen med effekten av vaksinene, er det sannsynligvis nok, sier Nakstad til tv-kanalen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Simon Nitsche og Helene Spilling om romanseryktene: – Ikke rom for så mye

Plutselig ser 99-åringen politifolk utenfor huset – nå hylles de for sin gode gjerning