in

Over 600 døde: Kraftigste jordskjelv på over 100 år rammer Tyrkia

Skjermbilder: Twitter

Et jordskjelv med en styrke på 7,8 på richters skala rammet Tyrkia og Syria natt til mandag. Over 600 mennesker er hittil bekreftet døde. Det er ventet at dødstallene vil stige kraftig.

Skjelvets episenter var ifølge VG utenfor den tyrkiske byen Gaziantep, sør i landet. USAs jordskjelvsenter USGS melder også om et etterskjelv på 6,7 i styrke ti minutter etter det første.

Det kraftige skjelvet kunne også merkes i Libanon, Syria, Kypros og Israel.


Oppdatert kl 08:30: etter å tidlig i morgentimene ha fått opplysninger om 180 bekreftede døde har dødstallene steget kraftig. NRK melder nå om minst 284 personer er døde i Tyrkia og over 300 døde i Syria. Røde Kors sier at vi kan vente oss høye dødstall.

TV-bilder viser mennesker som har forlatt husene sine og står i snøen utendørs i pyjamas. Det er flere minusgrader om natten i området nå.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende på de 40 årene jeg har levd. Vi ble ristet minst tre ganger, som barn i en krybbe, sier Tyrkias visepresident Erdem ifølge NRK til Reuters i byen Gaziantep, like ved skjelvets episenter.

I Syria er både regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder rammet, noe som gjør redningsarbeidet vanskeligere.

Det oppgitte tallet over døde gjelder for de områdene regjeringen kontrollerer. Jordskjelvet rammet særlig sterkt i de opprørskontrollerte områdene nord i landet. Derfra er det så langt meldt om åtte døde.

Den tyrkiske innenriksministeren, Suleymon Soylu, sier ifølge BBC at 10 byer er rammet av skjelvet:

Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir og Kilis.

Byene ligger like bord for den syriske grensen.

Det er for tiden kaldt i det jordskjelvrammede området, med kulde og et kraftig uvær som er forventet å øke.

Myndighetene har bedt folk om å ikke gå inn i sammenraste bygninger, men å holde seg utendørs. De har ifølge Dagbladet også bedt innbyggerne om å stoppe å bruke mobiltelefoner, for ikke å overbelaste mobilnettet.

Bilder og videoer i sosiale medier viser store ødeleggelser.

Jordskjelvet er det kraftigste som har rammet Tyrkia på over 100 år.

Tyrkias katastrofe- og beredskapsbyrå (AFAD) har bedt om internasjonal hjelp. AFAD skriver i en uttalelse at de trenger hjelp med søk- og redningsarbeidet

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Jorun Stiansen ønsker bank-ID-registrering for å kunne kommentere i sosiale medier

Intense tvekamper på Farmen og Torpet før finaleuka