Hjem Helse Kreft-epidemi blant unge under 50 uroer forskerne

Kreft-epidemi blant unge under 50 uroer forskerne

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Kate, prinsessen av Wales, ble nylig rammet av kreft. Hun er en av mange under 50 som nå får den fryktede diagnosen. 

Ti tross for år med forskning, er ikke legestanden sikker på hvorfor det har vært en økning av kreft blant unge under 50. 

– Det kan være en ukjent miljøfaktor som vi ikke har oppdaget, til tross for omfattende forskning, sier professor Andrew Beggs til Daily Mail. Beggs er overlege i kolorektalkirurg og senior klinisk stipendiat ved University of Birmingham. 

Han understreker at kreft som debuterer i ung alder ikke er en sjeldenhet. Selv ser han flere og flere i 40-årene med kreft. Faktorer som økt bevissthet om symptomer og bedre screening av genetiske forhold som øker kreftrisikoen kan være en medvirkende årsak. 

Prinsessen av Wales gjennomgikk en planlagt mageoperasjon i januar, som skulle vise seg å være kreft. Hun startet et kurs med forebyggende kjemoterapi i slutten av februar og har ikke gått ut offentlig med hvilken type kreft hun har hatt.

Data fra Storbritannia viser at mens kreftratene har økt i alle aldersgrupper, har tilfeller økt mye raskere blant de unge. I følge Cancer Research UK er forekomsten blant personer i alderen 25-49 nå 162,4 tilfeller per 100.000 personer hvert år. Dette er 22 prosent høyere enn på 90-tallet.

kreftsyk dame
Flere og flere unge rammes av kreft. Foto: Canva

Ekspertene Daily Mail har snakket med sier at en så kraftig økning ikke alene kan forklares med at kreft nå oppdages tidligere. Til sammenligning økte kreftraten blant de over 75 år, som står for omtrent halvparten av alle krefttilfeller i Storbritannia, med bare ni prosent i det samme tidsrommet.

Det at forskerne ennå ikke har klart å finne årsaken til den markante økningen i kreft blant unge, bekymrer eksperter.

En epidemi

Onkolog Shivan Sivakumar, fra University of Birmingham, beskriver situasjonen som en epidemi.

– Det er for tiden en epidemi av unge mennesker (under 50) som får kreft. Hva som er årsaken til dette er ikke kjent, men vi ser at flere pasienter får magekreft, sier Sivakumar.

Enkelte studier peker på at økningen kan skyldes dårlig kosthold, fedme, alkoholkonsum, røyking og inaktivitet. Det skriver det norske nettstedet Forskning.no.

Globalt anslår forskerne at andelen personer under 50 år som får kreft, har økt med 79,1 prosent fra 1990 til 2019. Også andelen personer i samme gruppe som dør, har økt med 27,7 prosent.

– Vi ser den samme tendensen i Norge, og det bekymrer oss, sier generalsekretær Ingrid Stensvold Ross i Kreftforeningen ifølge Forskning.no til NTB.

Reklameforbud mot usunne produkter og solarium, kutt i avgifter på sunn mat som frukt og grønt, mer vaksinasjon mot HPV-viruset og screening, få ned tobakksbruken samt legge til rette for aktivitet i folks hverdag, er blant grepene Kreftforeningen foreslår.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com